Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κατάκολο -Αρχαία Ολυμπία: ταξίδι και ξενάγηση στους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, μέσα στα ...σκουπίδια! Στον πολιτισμό του χθές... στη βρωμιά του σήμερα!

Με αφορμή σημερινής δημοσίευσης απο το «The Best news» της Πάτρας, μου ήρθαν στο νου τα όσα είδα και άκουσα αυτό το καλοκαίρι στη μικρή κοινωνία της Ηλείας!
Εκει, που μερικοί απο τους δήθεν «τοπικούς άρχοντες» γυρίζουν απο καφενείο σε καφενείο και το μόνο που λένε είναι πως δεν έχουμε λεφτά, είναι τα χέρια μας δεμένα, ενώ έχουμε διάθεση να κάνουμε τα πάντα, αλλά αν τους πεις κάτι για υποδομή και ανάπτυξη, σου απαντούν, πως ο κόσμος έχει ανάγκη απο δρόμους για να πάει στα χωράφια του και γι’ αυτό τους έδωσαν την ψήφο τους!
Για τον τουρισμό, το δώρο Θεού γι’ αυτό τον τόπο, ούτε κουβέντα, ούτε ίχνος σκέψης, αφού χρόνια τώρα έχουν ως αρχή, «Ο τουρίστας έρχεται και φεύγει. Σιγά μη τον ξαναδούμε»!
Αυτό που λέω, το είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα,  σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Διπλωματούχων Ξεναγών Κρίτων Πιπέρας από το Κατάκολο, πως τα παράπονα είναι τεράστια και μελλοντικά αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει «απειλή» για την κρουαζιέρα στην περιοχή.
Ο κ. Πιπέρας τόνισε πως από το ένα εκατομμύριο επιβατών της κρουαζιέρας το χρόνο, το 60% ακολουθεί τη διαδρομή από το Κατάκολο στην Αρχαία Ολυμπία. Ιδιαίτερα στο τμήμα από τον Αγ. Ιωάννη έως τον τελικό προορισμό, η εικόνα είναι απογοητευτική.
«Μας κάνει να ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες. Προσπαθούμε πάντοτε να καλύπτουμε τα προβλήματα, να ωραιοποιήσουμε και να δικαιολογήσουμε κάποιες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τίποτα. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε τη διαδεδομένη ανάμεσα στους ξεναγούς δικαιολογία, ότι απεργούν οι σκουπιδιάρηδες...»
«Όλη η διαδρομή και στις δύο πλευρές του δρόμου είναι γεμάτη με σκουπίδια και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί. Φαίνεται πως όλα αυτά τα σκουπίδια είναι εκεί χρόνια. Δεν υπάρχει μέριμνα για να μαζευτούν τα σκουπίδια και μάλιστα πρόσφατα που καθαρίστηκαν τα ξερά χόρτα, ήρθαν περισσότερα σκουπίδια στην επιφάνεια» ήταν τα λόγια του κ. Πιπέρα.


«Αυτό που τους μένει, το πρώτο και το τελευταίο είναι τα σκουπίδια, την ώρα που εμείς προσπαθούμε να τους μιλήσουμε για τη σημασία της Ολυμπίας, τα ιδεώδη και την ομορφιά της περιοχής. Αυτό που βλέπουν είναι ότι είμαστε άνθρωποι που δεν έχουμε κανένα σεβασμό ούτε στον πολιτισμό μας, ούτε στο παρελθόν μας, ούτε στο τουριστικό αντικείμενο που προωθούμε. Αν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη χώρα με τους θησαυρούς που έχει η Ολυμπία θα ντρεπόσουν να πατήσεις το χώμα και εδώ ντρεπόμαστε να περάσουμε. Η ιδέα που μένει στους τουρίστες είναι ότι επισκέφθηκαν μια βρώμικη περιοχή. Αυτό σε βάθος χρόνου θα είναι κακό για τον τόπο, γιατί το μεταφέρουν ως παράπονο οι τουρίστες, δείχνουμε ότι δεν έχουμε κανένα σεβασμό για το περιβάλλον» συνέχισε ο πρόεδρος των ξεναγών για να φτάσει στην πραγματική απειλή, που στην Ηλεία, κάποιοι φαίνεται να προσπερνούν.
«Κάποια στιγμή με τόσα παράπονα τουριστών μπορεί η Ολυμπία να βγει και από το πρόγραμμα. Αν μας ενδιαφέρει έστω και οικονομικά αυτό που συμβαίνει θα πρέπει να αναλάβουμε την ελάχιστη υποχρέωση να κρατάμε αυτό το χώρο καθαρό. Είναι το σπίτι μας αυτό».
Ο κ. Πιπέρας συνθέτοντας την εικόνα που αντικρίζει ο τουρίστας μίλησε για μπάζα, αφίσες, σκουπίδια, στους δρόμους, στους κάδους, έξω από τους κάδους, στα χωράφια.
«Το θέμα της οικολογίας είναι κάτι που ευαισθητοποιεί τον κόσμο εκτός Ελλάδας και αυτό πους τους μένει είναι ότι δεν έχουμε καμία ευαισθησία για το χώρο τον οποίο ζούμε» κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος η ξεναγός Χριστιάνα Βαβέκη είπε ότι «ο κόσμος λυπάται για αυτό που βλέπει και μας ρωτούν «εσείς δεν πονάτε, ξέρετε που ζείτε, δεν λυπάστε να το βλέπετε έτσι».
Στάθηκε όμως και σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα ξεναγοί και τουρίστες σε όλη την Ελλάδα και στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτό του αρχαιολογικού μουσείου της Ολυμπίας που παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα, ανεξαρτήτως αν υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών από την κρουαζιέρα ή όχι. Κάτι που όμως προβληματίζει τους τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή και δεν καταφέρνουν να δουν μέρος από τους θησαυρούς της.


Ας ακούσει λοιπόν κάποιος σοβαρός άρχοντας αυτές τις φωνές και να πράξει αυτό που πρέπει. Με εθελοντές, με αργόσχολους απο τα καφενεία, ας βγεί στους δρόμους και ας δώσει άλλο χρώμα στην εικόνα της ντροπής.
Ας δώσουμε όλοι ενα χέρι για να φτιάξουμε αυτό που κάποιοι χρόνια το έχουν γραμμένο στα παλιά τους τα παπούτσια, καθώς ποτέ κανείς δεν τους δίδαξε τι είναι  πολιτισμός!
Η Αρχαία Ολυμπία, ανήκει σε όλους μας...
Παύλος Ανδριάς
Συγγραφέας - Δημοσιογράφος