Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η Τιμία Ζώνη

Στο τέλος του Αυγούστου, στις 31 του μήνα, η Εκκλησία μας γιορτάζει την ανακομιδή της τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.
Η πάνσεπτη Ζώνη της Παναγίας μας, βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και είναι το μοναδικό κειμήλιο το οποίο σώζεται από την επίγεια ζωή της.
Η ιερά παράδοση της Εκκλησίας μας λέει, ότι η Θεοτόκος τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της ανέστη και ανελήφθει εν σώματι στους ουρανούς.
Κατά την διάρκεια της αναλήψεως της, έδωσε στον Απόστολο Θωμά την Τιμία της Ζώνη. O Θωμάς μαζί με τους άλλους Αποστόλους, αφού άνοιξαν τον τάφο «ουχ εύρον το σώμα» της Θεοτόκου. Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο για την Εκκλησία μας της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα Της στους ουρανούς, δηλαδή της μεταστάσεώς της.
Η χαριτόβρυτη (γεμάτη χάρες) Τιμία Ζώνη, κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση από την ίδια την Παναγία με τρίχες καμήλας. Η Αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγος του Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού, από ευγνωμοσύνη για τη θαυματουργή θεραπεία της, κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή, όπως σώζεται σήμερα χωρισμένη όμως σε τρία τεμάχια.
Η Τιμία Ζώνη μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε σε μία χρυσή θήκη. Η θήκη αυτή, ονομάστηκε Αγία Σωρός. Τον 12ο αιώνα επί Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143 -1180) καθιερώθηκε και ο επίσημος εορτασμός της, την 31η Αυγούστου.


Στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου βρέθηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Στ΄ Καντακουζηνό (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς την Μονή.
Από τότε η Τιμία Ζώνη φυλάσσεται στην Ιερά Μονή, σε ασημένια θήκη νεώτερης κατασκευής, η οποία φέρει την παράσταση της Μονής. Στο κάτω δεξιό μέρος της παραστάσεως ο κατασκευαστής φιλοτέχνησε την μορφή του δωρητή Αυτοκράτορα και επιγραφή που αναφέρεται στην δωρεά του προς την Μονή.
Η αξία της είναι ανεκτίμητη, διότι συνδέεται με την Παναγία. Αυτή έχει τη χάρη και σ΄ αυτήν οφείλει τη θαυματουργική της δύναμη, που θεραπεύει τη στειρότητα των γυναικών, τους καρκινοπαθείς, αυτών που πάσχουν από τη μέση τους, τα νεφρά τους, κ.α.
Την ημέρα της μνήμης της οι άτεκνες, οι άρρωστοι, οι μανάδες, κρατούν μια κλωστή και την αφήνουν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας για να λειτουργηθεί και στην συνέχεια τη «ζώνονται» για να θεραπευτούν αντίστοιχα.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Παιδαγωγός