Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα… (31 Αυγούστου)

το 1870... γεννιέται η Ιταλίδα παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι, ιδρύτρια της μοντεσοριανής μεθόδου και η πρώτη Ιταλίδα γιατρός της σύγχρονης εποχής.το 1888... πεθαίνει η Μέρι Αν Νίκολς, το πρώτο γνωστό θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.το 1919... στο Σικάγο των ΗΠΑ, ιδρύεται αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με σλόγκαν "Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε".το 1932... με υπουργική απόφαση, εγκαταλείπεται στην Ελλάδα η θερινή ώρα.το 1934... γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος.το 1949... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ.το 1960... για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, το "Αχίλλειο" της Κέρκυρας μετατρέπεται σε καζίνο από Γερμανούς επιχειρηματίες .το 1980... ιδρύεται το πολωνικό συνδικάτο "Αλληλεγγύη", το οποίο υπό την ηγεσία του ηλεκτρολόγου Λεχ Βαλέσα συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.


το 1984... αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Μίμη Δομάζου με τον ΠΑΟ εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς 2-3 στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 50.000 θεατές
το 1995... έξι άτομα σκοτώνονται όταν στρατιωτικό αεροσκάφος της κρατικής εταιρίας του Μάλι, συντρίβεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" εξαιτίας απώλειας καυσίμων.το 1997... σε τραγικό δυστύχημα, μέσα στο Παρίσι, σκοτώνεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγιέτ και τον οδηγό της μοιραίας Μερσεντές, ενώ τραυματίζεται ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας.
 
(από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)