Το αρχέτυπο του πολιτικοποιημένου γυναικείου κινήματος της δεκαετίας του ’60 (1869- 1940)
Η Έμα Γκόλντμαν, μια από τις πιο σημαντικές μορφές του γυναικείου εργατικού κινήματος, κηρύττει στη Νέα Υόρκη το 1893, μπροστά σ’ ένα μεγάλο πλήθος ανέργων (γυναίκες και άντρες), το «ιερό δικαίωμα» να κλέψουν ψωμί!
Χαρακτηριστικά έλεγε: «Ζητήστε δουλειά. Αν δεν σας δώσουν δουλειά, ζητήστε ψωμί. Αν σας αρνηθούν και τα δύο, έχετε το «ιερό δικαίωμα» να κλέψετε το ψωμί».
Η ομιλία της αυτή θα την οδηγήσει στη φυλακή για αρκετούς μήνες, γεγονός που δε θα πτοήσει την «κόκκινη» Έμα, όπως την αποκαλούν εχθροί και φίλοι.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία, την οποία εγκαταλείπει για να αποφύγει ένα γάμο. Ο «νέος κόσμο», δεν είναι αγγελικά πλασμένος όπως θα περίμενε. Στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης δουλεύει σ’ ένα εργοστάσιο ενδυμάτων. Τα εξουθενωτικά ωράρια, τα χαμηλά ημερομίσθια και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών, την εξοργίζουν και την συγκλονίζουν.
Στην Νέα Υόρκη όπου και εγκαταστάθηκε στα 20 της, συναναστρέφεται με την αφρόκρεμα του αμερικανικού αναρχοσυνδικαλισμού κινήματος και γίνεται μια επαναστάτρια.
Όραμά της είναι μια κοινωνία από μικρές, αντιεξουσιαστικές κοινότητες, που από μόνες τους θα προσδιορίζουν τις ανάγκες τους και θα καλύπτουν με πνεύμα ελευθερίας, ισότητας, συνεργασίας και δικαιοσύνης.
Περιοδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, δίνοντας λαμπρές διαλέξεις, με τις ρητορικές και επικοινωνιακές τις ικανότητες , αγγίζει τις καρδιές του επαναστατημένου λαού, σκανδαλίζοντας το κατεστημένο.
«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είναι το δόγμα της και ζητά την κατάργηση του κράτους και της Εκκλησίας, την ισότητα των δυο φύλων, το δικαίωμα στην ομοφυλοφιλία, τον έλεγχο των γεννήσεων, τον ελεύθερο έρωτα και την ελευθερία του λόγου.
Εκδίδει το ριζοσπαστικό περιοδικό «Μητέρα Γη» επί δέκα χρόνια.
Ξαναφυλακίζεται κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, γιατί αντιτάχθηκε στην επιστράτευση.
Το 1919, μετά την αποφυλάκισή της, οι αρχές την απελαύνουν στη Ρωσία, ελπίζοντας ότι θα απαλλαγούν από αυτήν.
Ο αιφνιδιασμός όμως, ένα κομμάτι του χαρακτήρα της , οδηγεί την ασυμβίβαστη Έμα να επικρίνει την ανελευθερία του κουμμουνιστικού καθεστώτος.
Από τη Σουηδία, γράφει το βιβλίο της «Η διάλυση των αυταπατών μου για τη Ρωσία».
«Η γυναίκα»