Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα… (23 Αυγούστου)

το 1833... καταργείται η δουλεία στις αποικίες της Βρετανίας.το 1889... λαμβάνεται το πρώτο ασύρματο μήνυμα στην ακτή από πλοίο.το 1910... σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα "Κόμμα των Φιλελευθέρων".
 
το 1923... αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάννης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.το 1929... ακυρώνονται και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Νάουσα και στα Γιαννιτσά.το 1950... η νέα κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου συμπληρώνεται με τον Παπανδρέου ως αντιπρόεδρο και με κυριότερους υπουργούς τους Μπακόπουλο, Ζαϊμη, Αβέρωφ, Κασιμάτη, Κωστόπουλο κ.α.
 
το 1952... γεννιέται η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, κατά κόσμο Βασιλική Παπαθανασίου.το 1989... η Βουλή παραπέμπει στο ειδικό δικαστήριο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Αθανασόπουλο, ως τον κατ' εξοχήν υπεύθυνο του σκανδάλου για το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι. 


το 2004... διπλός ο θρίαμβος για τα ελληνικά χρώματα από νωρίς το πρωί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η νεαρή αθλήτρια από την Πρέβεζα, Αθανασία Τζουμελέκα κάνει όλη την Ελλάδα να παραμιλάει κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο βάδην. Το βράδυ ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά στους κρίκους την πρώτη θέση. 
(από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)