Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα… (11 Αυγούστου)

το 480 π.X. ... γίνεται η Ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ Περσών και Ελλήνων.το 480 π.X. ... οι Πέρσες νικούν τους Σπαρτιάτες στη Μάχη των Θερμοπυλών. Στη μάχη πέφτουν πολεμώντας και οι 300 στρατιώτες μαζί με το βασιλιά τους, Λεωνίδα.το 1864... γεννιέται στο χωριό Μουρνιές των Χανίων ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος.το 1928... ο μετέπειτα "Ταρζάν" Τζόνι Βαϊσμίλερ κερδίζει στο Άμστερνταμ το 2ο του χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.το 1937... πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας Έντιθ Γουάρτον που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της "Τα χρόνια της αθωότητας".το 1951... στο κόμμα του Αλέξανδρου Παπάγου "Ελληνικός Συναγερμός" προσχωρούν το "Νέον Κόμμα" και πολλά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.
το 1979... φοβερή έκρηξη σημειώνεται στην "Έσο Πάπας" στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.το 1981... ο Νικήτας Βενιζέλος επανιδρύει το Κόμμα των Φιλελευθέρων.το 1983... διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η Αργυρώ Χουδεστανάκη, η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας.


το 1990... το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.το 1992... τα Σκόπια καθιερώνουν νέα σημαία, αντικαθιστώντας το αστέρι με το δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.το 1996... η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση καταδικάζουν έντονα τις βαρβαρότητες των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο κατά των μοτοσικλετιστών που πραγματοποίησαν αντικατοχική πορεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ.
το 1999... ο Γρηγόρης Γεωργάτος μεταγράφεται στην Ίντερ έναντι του ποσού των 2.5 δις δραχμών, στη μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό.το 1999... σημειώνεται ολική έκλειψη ηλίου σε Ευρώπη και Ασία.
 
(από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ)