Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

«Ο ελέφαντας της Έρικας»… στο γραφείο της Κάλλης


Αυτό το βιβλίο μιλά για την ιστορία ενός...
δεκάχρονου κοριτσιού που απέκτησε έναν ελέφαντα ή για έναν ελέφαντα  που απέκτησε ένα κορίτσι!

Διαβάζοντας και μόνο αυτό σου κινεί την περιέργεια τι ακριβώς θέλει να μας πει η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Bishop Sylvia στο βιβλίο της «Ο ελέφαντας της Έρικας» σε εικόνες King Ashley, μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για μια ιστορία ενός δεκάχρονου κοριτσιού μου ζει και μεγαλώνει μόνο του και κάποια μέρα ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της και αντικρίζει το δώρο για τα γενέθλιά της από το θείο Τζεφ  που την έχει εγκαταλείψει, γιατί είναι ορνιθολόγος κι έφυγε ταξίδι μακρινό για να ψάξει ένα σπάνιο πουλί.. Αυτό το δώρο είναι ένας πραγματικός ελέφαντας!!!

Και κάπως έτσι δημιουργείται μια παράξενη φιλία ανάμεσα στο κορίτσι και τον ελέφαντα. Η Έρικα προσπαθεί με το πρακτικό μυαλό της να βρει τρόπους να τον συντηρήσει και να βγάλει χρήματα. Πολλά τα εμπόδια, οι αναποδιές, βλέπετε είναι ένα ζώο που δεν μπορεί  εύκολα να κρυφτεί!

Μια ιστορία αρκετά τρυφερή, που μιλά για την αλληλεγγύη, την φιλία, την ελευθερία, τα δικαιώματα των ζώων, την δύναμη της αγάπη, ο μικρός αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με πρωτότυπους χαρακτήρες ανθρώπων, απαντά σε μερικά πολύ σημαντικά ερωτήματα όπως που στηριζόμαστε όταν σχηματίζουμε την άποψή μας για έναν άνθρωπο και ποιο είναι τελικά πιο περίπλοκο στο να ζήσεις μαζί τους. Οι άνθρωποι ή τα ζώα; Μαθαίνει για τους ελέφαντες τόσα πολλά που δεν στο τέλος άνετα τον κάνει και κατοικίδιο!!!

Ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα του βιβλίου είναι:
«... πως όταν  δίνετε όλη σας την καρδιά σε κάτι ή σε κάποιον, η ιστορία δεν τελειώνει πραγματικά, επειδή γίνεται κομμάτι του εαυτού σας για πάντα».


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας- Παιδαγωγός

by Alogyros News