Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

«Βοήθεια, αχινός!»… στο γραφείο της Κάλλης


Καλοκαίρι, θάλασσα, αμμουδιά, βουτιές και ξενοιασιά!
Η καλύτερη περίοδος των παιδιών, ανεμελιά, παιχνίδι, μπάνια, παγωτά… Υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που παραμονεύουν… Ένας από αυτούς είναι και κάτι όμορφα, νόστιμα για πολλούς μαύρα αγκαθωτά πλασματάκι που κατοικούν στο βυθό της θάλασσας κάπου στα βράχια.
Στο νέο βιβλίο της Ιωάννα Μπαμπέτα «Βοήθεια, αχινός!», σε εικονογράφηση Ρένιας Μεταλληνού, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, θα τα συναντήσουμε αυτά τα μαύρα αγκαθωτά πλασματάκια σε μια ιστορία όχι και τόσο διασκεδαστική για την μικρή Αλίκη, αλλά αρκετά περιπετειώδης.
Η Αλίκη λατρεύει το καλοκαίρι, τις διακοπές, τη θάλασσα. Ο μικρός αχινός τις μακρινές βόλτες, τα μύδια, τα κύματα. Η Αλίκη και ο αχινός θα συναντηθούν. Κι όταν γίνει αυτό, πέντε ολόκληρα αγκάθια θα τσιμπήσουν το πόδι της Αλίκης. Πέντε αγκάθια ξεκολλάνε από τον μικρό αχινό. Κι αμέσως θα σημάνει συναγερμός, μέσα κι έξω από τη θάλασσα.
Πόσες μαμάδες ειδικές επι του θέματος θα τρέξουν για βοήθεια, να πουν τα διάφορα γιατροσόφια τους για το πώς θα βγουν τα αγκάθια του αχινού από το πόδι της Αλίκης. Άλλα τόσα και τα χέρια που πασπατεύουν τον μικρό αχινό μέσα στο κόκκινο κουβαδάκι. Τι θα γίνει τελικά πως θα ηρεμίσουν οι μικροί μας ήρωες και θα βρουν παρηγοριά στην αγκαλιά της μαμάς τους;
Δυο παράλληλες ιστορίες που μιλούν για τα συναισθήματα του πόνου, του φόβου, της ανησυχίας, της περιέργειας, της αγάπης, της φροντίδας, του σεβασμού και της ευγένειας. Συναισθήματα που νιώθει τόσο η μικρή Αλίκη, όσο και ο μικρός αχινός.
Μια ιστορία που αναπτύσσει την φαντασία των παιδιών και καλλιεργεί το σεβασμό για την προστασία της φύσης και των πλασμάτων που ζουν στη θάλασσα.
Η εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού αγκαλιάζει το κείμενο με έντονα, φωτεινά χρώματα, δίνοντας έμφαση στις γκριμάτσες και μορφασμούς των συναισθημάτων των ηρώων, εικόνες που ο μικρός αναγνώστης ζει την καλοκαιρινή περιπέτεια της Αλίκης βουτώντας στις σελίδες του…
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητές, καθώς επίσης το βιβλίο διαθέτει και δωρεάν QR code.


Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας- Παιδαγωγός

by Alogyros News