Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη στους Δήμους σε 100 δόσεις…


Ανάσα για πολίτες και επιχειρηματίες που οφείλουν...
στους δήμους όλης της χώρας χρήματα αναμένεται να αποτελέσει η νέα ρύθμιση για την ευνοϊκή αποπληρωμή των χρεών σε έως και 100 δόσεις. Τα χρέη προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.
Απλήρωτες κλήσεις, δημοτικά τέλη ή άλλοι φόροι φόρους ρυθμίζονται πλέον σε 100 δόσεις.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 52 του ν. 4483/2017 σε καθεστώς ρύθμισης μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα οι οποίες έχουν ήδη βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθούν μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου.
Μάλιστα, ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει κάθε πολίτης για την αποπληρωμή των χρεών του, θα λαμβάνει και κάποιο ποσοστό απαλλαγής από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί ως εξής:
Αν γίνει εξόφληση εφάπαξ, προβλέπεται απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.
Αν γίνει εξόφληση σε δύο έως 24 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή κατά 80%.
Αν γίνει εξόφληση σε 25 έως 48 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή κατά 70%.
Αν γίνει εξόφληση σε 49 έως 72 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή κατά 60%.
Αν γίνει εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή κατά 50%.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης διαφορετικά θεωρείται ως μη υποβληθείσα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντιστοίχου μήνα, αλλιώς υπάρχει επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στο Ταμείο του Δήμου το αργότερο έως 30/11/2017. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση το αίτημα εξετάζεται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία αποφαίνεται μετά από σχετική εισήγηση της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Σημειώνεται ότι πλέον με το άρθρο 65 του ίδιου νόμου, τα στοιχεία που αφορούν στην ακίνητη περιουσία και στο εισόδημα των υπόχρεων εντός των ορίων της διοικητικής τους Περιφέρειας, μπορούν να δοθούν εντός 30 ημερών με μια απλή αίτηση στους Δήμους, οπότε η διασταύρωση και η σύγκριση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων είτε για το Τέλος Καθαριότητας είτε για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μια πολύ απλή υπόθεση. Συνεπώς σχετικά νωρίς θα αποκαλυφθούν τα όποια λάθη – εκούσια ή ακούσια – στη δήλωση προς τους Δήμους και θα βεβαιωθούν οι διαφορές με υποχρεωτική επιβολή των νόμιμων προστίμων, όπως γράφει το newsbeast.gr