Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Αλήθειες και μύθοι για τον καφέ! 15 πράγματα που δεν γνωρίζετε…


Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι...
στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και καταναλώνεται με πάθος από το 90% και πλέον του πληθυσμού της Γης. Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν εξάρτηση από τον καφέ και άλλοι ότι δεν αντέχουν αν δεν πιουν τουλάχιστον 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Αλήθειες ή μύθοι, πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πλέον αγαπημένο ρόφημα ανά τον κόσμο.
1. Ο μύθος λέει πως κάποιοι βοσκοί από την Αιθιοπία ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν την επίδραση της καφεΐνης, όταν οι κατσίκες τους ξεκίνησαν να χορεύουν ασταμάτητα και να είναι υπερκινητικές αφού έφαγαν φύλλα καφεόδεντρου.
2. Ο καφές χρησιμοποιείται ως ρόφημα για περισσότερα από 700 χρόνια.
3. Αρχικά ο καφές τρωγόταν και δεν πινόταν. Αφρικανικές φυλές ανακάτευαν τους καρπούς των φυτών με λίπος για να δημιουργήσουν «μπάλες ενέργειας».
4. Ο καφές θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Άραβες και οι χριστιανοί τον ονόμασαν «ποτό του Σατανά», επειδή είχε εφευρεθεί από τους μουσουλμάνους ως υποκατάστατο για το κρασί, το οποίο απαγορευόταν να πίνουν.
5. Όλος ο καφές του κόσμου παράγεται στη ζώνη ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και στον Τροπικό του Αιγόκερω, με τη Βραζιλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή και την Κολομβία τη δεύτερη. Η μόνη πολιτεία που παράγει καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Χαβάη.
6. Τα καφεόδεντρα μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα, αλλά τα καλλιεργούν έτσι ώστε να φτάνουν μέχρι τα 3 μέτρα, για να είναι πιο εύκολο το μάζεμα των καρπών.
7. Καθημερινά παράγονται πάνω από 7 τόνοι καφέ.
8. Ο καφές είναι το δεύτερο παγκοσμίως ρόφημα σε κατανάλωση αμέσως μετά το νερό.
9. Η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Κατά μέσο όρο καθένας από εμάς πίνει 1,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και η συνολική ποσότητα φτάνει το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής ή τους 23.000 τόνους το χρόνο.
10. Οι χώρες με τους πιο φανατικούς του καφέ βρίσκονται στην Ευρώπη και είναι οι Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία.
11. Το 70% του πληθυσμού που καταναλώνει καφέ προτιμάει την ποικιλία «Arabica», που είναι πιο ήπιος και αρωματικός. Το υπόλοιπο 30% προτιμάει την ποικιλία «Robusta» που είναι πιο πικρή αλλά έχει 50% περισσότερη καφεΐνη.
12. Το πρώτο καφενείο της Ευρώπης άνοιξε το 1683 στη Βενετία και ήταν τόπος συνάντησης για τους ανθρώπους της ανώτερης τάξης, ενώ ο βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρευσε να ανοίξουν καφενεία στη Βρετανία ισχυριζόμενος πως εκεί συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι για να συνωμοτήσουν εναντίον του.
13. Ο καφές κρατάει τον άνθρωπο ξύπνιο πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι συμβαίνει αν καταναλώσει ένα μήλο!
14. Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

15. Ο καφές προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα… αντηλιακά… (perierga.gr)