Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Η Μάρθα Πατλάκουτζα, γράφει στη γραφομηχανή… για «Το μερτικό των αγγέλων»


Όταν ο συγγραφέας ξέρει να λέει και να γράφει...
την αλήθεια, το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό… Αυτό θα το διαπιστώσει όποιος διαβάσει το βιβλίο της Μάρθας Πατλακούτζα, «Το μερτικό των αγγέλων».

Ένα νέο μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα έναν άντρα, έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει και να μας οδηγήσει σε κάποια δύσκολα χρόνια, μα και να μας παρασύρει στο δικό του ταξίδι, στο δικό του όνειρο. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
«Το μερτικό των αγγέλων» πραγματεύεται τη ζωή ενός άντρα με γνήσια ασυμβίβαστο χαρακτήρα. Ο ήρωας είχε το θάρρος ψυχής να επιλέξει να ζήσει την κάθε του στιγμή με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Κι αυτή την επιθυμία του δεν την πρόδωσε ποτέ του, κι ας πλήρωσε το τίμημα. Αυτή ήταν και η αιτία που αποφάσισα να περάσω την ιστορία του στο χαρτί.

Πόσο δύσκολο ήταν να συλλέξετε το απαιτούμενο υλικό και τις κατάλληλες μαρτυρίες, έτσι ώστε αυτό σας το πόνημα να φέρει τη μοναδικότητα της «Αληθινής ιστορίας»;
Ο ήρωας του βιβλίου, ο Κωσταντής, ήταν ένα πρόσωπο που γνώρισα και δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή. Στις προσωπικές μας συζητήσεις άλλοτε ήταν φειδωλός με τις διηγήσεις του κι άλλοτε χείμαρρος. Για να συνθέσω το παζλ της ιστορίας του, μίλησα με ανθρώπους που τον ήξεραν, αλλά και με ανθρώπους που βίωσαν προσωπικά κάποια γεγονότα, όπως η κυρία Ελένη Παπαϊωάννου Καλούδη από την κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου και η οποία μοιράστηκε μαζί μου τη δική της εμπειρία από την εισβολή. Την ευχαριστώ ξανά μέσα από την καρδιά μου, όπως κι όλους όσους στήριξαν τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εκδόσεις Έξη, στην Ισμήνη Λαμπροπούλου και στον Γιώργο Κοντογιάννη για την πίστη και τη στήριξή τους σε κάθε μου συγγραφικό πόνημα.

Είναι τελικά ο εγωισμός… ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου;
Ο εγωισμός, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ο πιο δύσκολος δάσκαλος του ανθρώπου. Δεν ικανοποιείται εύκολα και απαιτεί συνέχεια. Όλοι μας προσπαθώντας αδιάκοπα, αδιαμαρτύρητα να τον ικανοποιήσουμε, φτάνουμε σε σημείο να τον ικανοποιούμε τυφλά. Τότε, γίνεται ο εχθρός της ύπαρξής μας.

Πόσο εύκολο είναι για μια συγγραφέα να παντρέψει έναν παραμυθένιο κόσμο, με μια σκληρή πραγματικότητα μέσα από τη ζωή ενός «Κωσταντή» και να δώσει στον αναγνώστη ένα ολοκληρωμένο έργο δίχως υπερβολές και συγγραφικές μεταπτώσεις;
Δεν ήταν εύκολο, γιατί ήταν ένα ταξίδι σε μονοπάτια ψυχής που δεν ήθελα εκ των προτέρων να γνωρίζω. Ταυτόχρονα έπρεπε να είμαι σκληρή με τον ήρωα, να κρατήσω τις αποστάσεις μου, να μην τον κρίνω και να αποδώσω τον χαρακτήρα του όσο πιο πιστά μπορούσα. Οι αναγνώστες θα κρίνουν εάν αυτό το πέτυχα σε κάποιο βαθμό.


Τι θα λέγατε σ’ έναν αναγνώστη ώστε να τον προτρέψετε να διαβάσει αυτό το βιβλίο;
Καμιά φορά κάνουμε όνειρα που πιστεύουμε πως είναι ακατόρθωτα. Ξεχνάμε να ζήσουμε. Η ιστορία του Κωσταντή μπορεί να μας κάνει να ζηλέψουμε, να θυμώσουμε, να πάρουμε ένα μάθημα ζωής μέσα από τα λάθη του και τα σωστά του.



Παύλε Ανδριά, σε ευχαριστώ ολόψυχα για τη φιλοξενία και για τη συνομιλία μας. Σου εύχομαι πάντα να έχεις δύναμη, όμορφες εμπνεύσεις και να ζήσεις όλα τα όνειρά σου.

Παύλος Ανδριάς
Συγγραφέας – Δημοσιογράφος

www.aylogyros news.gr