Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Τρόποι να αντιμετωπίσουμε την «μελαγχολία» αποχαιρετώντας το… καλοκαίρι!

Γράφει η Βασιλική Ντούμου - ψυχολόγος

Το τέλος των διακοπών μας αφήνει τις περισσότερες...
φορές με μια ιδιόμορφη μίξη χαράς και λύπης.
Είναι αναπόφευκτο μετά το κλείσιμο μιας όμορφης απόδρασης, να αγωνιούμε για την προσαρμογή και να δυσανασχετούμε για την επιστροφή στην καθημερινότητα που για τους περισσότερους σημαίνει δουλειά και υποχρεώσεις.
Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να αναχαιτίσουμε το κύμα της «μελαγχολίας» και να επιστρέψουμε ομαλά στην καθημερινότητά μας:
1. Προγραμματίστε μια ομαλή επάνοδο...
Η απότομη επαναφορά στην καθημερινότητα σίγουρα μας δυσκολεύει περισσότερο, αφού η αντίθεση μεταξύ της «ελαφρότητας» της χαλάρωσης και της «βαρύτητας» της καθημερινότητας φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Είναι προτιμότερο να προβλέψετε λίγο χρόνο ξεκούρασης/προσαρμογής πριν την επιστροφή στη δουλειά. Δώστε στον εαυτό σας λίγες μέρες να οργανωθεί πριν την οριστική επάνοδο στο πρόγραμμα της νέας χρονιάς.
2. Εκτιμήστε τις διακοπές...
Ο ευχάριστος χρόνος που περνά κανείς μακριά από τις υποχρεώσεις του δεν είναι απλά μια παρένθεση στη ζωή μας. Είναι σημαντικό να δούμε τις διακοπές μας σαν έναν ουσιαστικό και απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας. Μας βοηθούν να δούμε πως λειτουργούμε όταν έχουμε λιγότερο άγχος και όταν δεν είμαστε διαρκώς απασχολημένοι. Είναι μια εμπειρία που αξίζει να μεταφέρουμε και στην καθημερινή μας ζωή.
3. Ενσωματώστε στη ζωή σας τις νέες σας εμπειρίες σας...
 Ένα ταξίδι μπορεί να μας φέρει σε επαφή με νέες εμπειρίες και συνήθειες που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Διαφορετικά φαγητά και διατροφικές συνήθειες, νέα χόμπι ή αθλήματα, τρόποι διασκέδασης που δοκιμάσαμε στις διακοπές μας μπορεί να γίνουν κομμάτι της ζωής μας από τη νέα περίοδο.
4. Φροντίστε τον εαυτό σας...
Μετά τις διακοπές, το σώμα και το πνεύμα έχουν καινούργιες ανάγκες. Παρόλο που οι περισσότεροι νιώθουμε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, μετά τις διακοπές είναι καλό να επανερχόμαστε σε πιο σταθερές ώρες ύπνου, να τρεφόμαστε πιο σωστά και να φροντίσουμε το σώμα μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να επανακτήσουμε ενέργεια και διάθεση για τις προκλήσεις που έρχονται.
5. Επανεξετάστε «ξεκούραστοι» όσα σας προβληματίζουν...

Τώρα που οι μπαταρίες είναι γεμάτες και ο νους έχει πλουτίσει από ιδέες και παραστάσεις είναι πιο εύκολο να βρούμε νέες λύσεις για «παλιά» προβλήματα. Κάντε μια λίστα από τους 2-3 νέους στόχους που θα θέλατε να επιτύχετε και τις αλλαγές που επιθυμείτε στην ζωή και την καθημερινότητά σας.