Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

«Γεντί Κουλέ» τόπος μνήμης… (video)

του Γιάννη Φραγκούλη


Η ταινία-ντοκιμαντέρ «Το συρματόπλεγμα, Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης»...
θα προβληθεί στο 19οΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 17.15, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στις 13.00, στην ίδια αίθουσα. Επίσης στο πλαίσιο της προβολής των ταινιών του Φεστιβάλ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί στη Σταυρούπολη, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Παύλου Μελά, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 20.00.
Η ταινία είναι το φιλμικό προϊόν του σεμιναρίου κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ που διεξήχθη στην Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, το 2016. Την ομάδα των μαθητών απαρτίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σοφία Γκορτζή, Κατερίνα Καστάνη, Βαρβάρα Μπούα, Ελένη Σταυροπούλου, Κατερίνα Τζίκα και Κορίνα Τσινίδου. Διδάσκοντες ήταν οι Αναστασία Χριστοφορίδου (σκηνοθέτης-μοντέρ) και Γιάννης Φραγκούλης (θεωρητικός του κινηματογράφου). Η ταινία που παρήχθη ήταν συλλογική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, από την έρευνα και τη συγγραφή του σεναρίου μέχρι τη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Επιβλέποντες των εργασιών ήταν οι διδάσκοντες στο σεμινάριο.
Με αφορμή την ενοικίαση των καπέλων στους επισκέπτες των φυλακισμένων στο Γεντί Κουλέ στο καφενείο που ήταν μπροστά από αυτές τις φυλακές -στον ίδιο χώρο όπου σήμερα είναι το Καφέ Αίθριο στο Γεντί Κουλέ- διερευνάται το θέμα, το πώς βασανίζει το θέμα της ελευθερίας έναν πολιτικό κρατούμενο. Η αφήγηση είναι μινιμαλιστική. Τα καπέλα είναι το συμβολικό όχημα για να μιλήσουμε για αυτή την ιστορία και, μέσα από τη δραματοποίηση, να αναδείξουμε τα συναισθήματα των κρατουμένων, να αφήσουμε να εννοηθούν αυτά των συγγενών τους, να αφηγηθούμε μία ξεχασμένη ιστορία και, τελικά, να δώσουμε την αίσθηση ότι ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται.Αυτή η ταινία είναι η δεύτερη σεμιναριακή παραγωγή της filmfabrik Productions και του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών. Έχει πάρει το δρόμο της προβολής από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει αυτή την πορεία τόσο στον ελλαδικό όσο και στο διεθνή χώρο. Στην ολοκλήρωση της ταινίας την επιμέλεια στη σκηνοθεσία και το μοντάζ είχε η Αναστασία Χριστοφορίδου και στο σενάριο ο Γιάννης Φραγκούλης… (parallaximag.gr)