Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Βόμβα στην αγορά της Αθήνας: Που ανοίγει τεράστιο εκπτωτικό χωριό στο κέντρο…


Ένας ισχυρός εμπορικός σεισμός πρόκειται να πλήξει σε λίγους μήνες...
από σήμερα το κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, το πρώτο μεγάλο εκπτωτικό κέντρο που θα λειτουργήσει εντός των στενών ορίων του αστικού ιστού της Αθήνας σχεδιάζει να ανοίξει τις πόρτες του το προσεχές Φθινόπωρο στο εμπορικό ακίνητο Capitol του ομίλου Χαραγκιώνη στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται μεταξύ άλλων το Μουσείο Αυτοκινήτου.
Το Capitol City Outlet δεν θα είναι ένα ακόμη μεγάλο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα όπως είναι το Attica- City Link στο Σύνταγμα ή το Athens Heart στον Ταύρο και το River West στο Αιγάλεω.
Θα είναι ένα καθαρόαιμο εκπτωτικό συγκρότημα 50 καταστημάτων, και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από τον ήδη ισχυρό ανταγωνισμό.
Θα είναι το πιο κοντινό outlet στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, πολύ κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς (προαστιακός, μετρό, λεωφορεία) και κεντρικούς οδικούς άξονες που συνδέουν το κέντρο με όλο το λεκανοπέδιο, και με τον κοντινότερο άμεσο ανταγωνιστή του, το Factory Outlet, να βρίσκεται στο Μοσχάτο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά.
Αν μπορεί κανείς να στοιχηματίσει σε κάτι, αυτό είναι πως η λειτουργία ενός τέτοιου εκπτωτικού συγκροτήματος στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να επηρεάσει δραστικά τον υφιστάμενο εμπορικό χάρτη της πόλης και προοιωνίζεται πολύ ισχυρές αναταράξεις τόσο για τα καθιερωμένα πολυκαταστήματα όσο και για τα πολυάριθμα μικρά καταστήματα της Αθήνας που εμπορεύονται σε τιμές αγοράς.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το νέο εμπορικό κέντρο βρίσκεται μια ανάσα από το Μουσείο, την Ομόνοια, τη Βικτώρια και την Πατησίων ενώ σε λιγότερο από 15 λεπτά με αυτοκίνητο ή άλλο μέσο μεταφοράς μπορεί κανείς να βρίσκεται εκεί από την Πλατεία Συντάγματος, το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, το Γαλάτσι, το Παλαιό Ψυχικό, την Καλλιθέα, το Παγκράτι, τους Αγίους Αναργύρους, τη Χαλκηδόνα, την Πλατεία Αττικής, το Βοτανικό, και άλλες περιοχές.
Μπορεί λοιπόν κανείς να υποθέσει από τώρα ότι η λειτουργία του θα προκαλέσει σοκ στην αγορά του κέντρου και των ευρύτερων περιοχών.
Θα εκτοπίσει πιθανόν έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις από την μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης και από τον ανταγωνισμό των μεγάλων εμπορικών κέντρων, θα προκαλέσει πιέσεις στους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς, αλλά μπορεί παράλληλα να δημιουργήσει νέες παράλληλες αγορές στις παρακείμενες περιοχές και να αναβαθμίσει την συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου.
Αρκεί να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις του ομίλου Χαραγκιώνη, όπως διατυπώνονται στις παρουσιάσεις που κάνει αυτή την περίοδο, αναφέρουν ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εμπορικού κέντρου θα περάσουν τις πύλες του πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Το μέγεθος και θέση του νέου εκπτωτικού κέντρου καθιστούν το νέο project υπολογίσιμη απειλή… (fimes.gr)