Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Γιατί ονομάζονται Ιερόδουλες; Η αληθινή σημασία της λέξης…


Όλοι μας ακούμε αυτό τον χαρακτηρισμό για γυναίκες που εμπορεύονται...
τον έρωτα. Γιατί όμως ονομάζονται ιερόδουλες; Ποιά η σημασία της λέξης;
Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε ακούσει να αποκαλούν κάποια πόρνη και μη, ιερόδουλη. 
Πως όμως προέκυψε αυτή η ονομασία;
 
Λογικό είναι μερικοί να απορούν καθώς αν το καλοσκεφτούμε η λέξη "ιερόδουλος" προέρχεται από τα συνθετικά "ιερός" και "δούλος" δίνοντας έτσι ένα επίθετο που χαρακτηρίζει κάποιον που είναι δούλος, ή αν προτιμάτε υπηρέτης, του ιερού, δηλαδή της θρησκείας. 
Η αλήθεια είναι ότι η θρησκεία έχει άμεση σημασία με αυτή τη λέξη. Όλα ξεκινάνε λοιπόν περίπου 500 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιησού.
Τότε ξεκίνησε ένα τελετουργικό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοίο από πολλούς. Η εκκλησία λοιπόν θεώρησε ότι η κορύφωση στην οποία ερχόταν ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της ερωτικής πράξης είχε διπλή σημασία. 
Αφενός η σαρκική ικανοποίηση και αφετέρου η επικοινωνία με τον Θεό.
Τη στιγμή που δηλαδή, ο άνθρωπος ερχόταν σε οργασμό, επικρατούσε ένα κενό στο μυαλό του μέσω του οποίου μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Θεό.
Παρόμοια τελετουργικά συνέβαιναν και στην αρχαία Ελλάδα. 
Έτσι μέσα στους ναούς, υπήρχαν γυναίκες, οι λεγόμενες ιερόδουλες, με τις οποίες οι πιστοί έκαναν έρωτα μέσα στον ναό προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον Θεό. 
Φυσικά οι γυναίκες θεωρούσαν τον εαυτό τους τυχερό που υπηρετούσαν το έργο του Κυρίου. 
Έτσι λοιπόν προέκυψε το επίθετο ιερόδουλες!

Ο όρος ιερόδουλες αποτελεί μία πιο "διακριτική" και "επίσημη" ονοματολογία των γυναικών αυτών στη σημερινή μας εποχή… (coolweb.gr)