Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

«Κοίτα»… στο γραφείο της Κάλλης


Η συγγραφική ομάδα του «ατελιέ της Φανατστικής», δηλαδή...
οι Αικατερίνη Ιωαννίδου, Ειρήνη Γεωργάκη – Κόλλια και Ρόζα Ποζίδου δημιούργησαν το «Κοίτα», ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ.
Ένα βιβλίο διαφορετικό από όσα έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα. Διαβάζοντας το έχεις την αίσθηση ότι το κείμενο το έχουν γράψει παιδιά, ο τρόπος που σκέφτονται και βλέπουν τα πράγματα γύρω τους. Το ίδιο και οι εικόνες. Ουσιαστικά ξεφυλλίζοντας το, βλέπεις και διαβάζεις ένα βιβλίο από την οπτική ενός παιδιού…
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου η ομάδα των συγγραφέων προσπαθούν και επιδιώκουν να αναδείξουν τα βασικά στοιχεία για την ανάγνωση μίας εικόνας. Τα κείμενα και οι εικόνες προκαλούν να παρατηρήσει ο μικρός αναγνώστης τα είδη των γραμμών, τα σχήματα, τις φόρμες, τα χρώματα, την ένταση και τον τόνο τους. Όπως λένε χαρακτηριστικά: «Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου, εκτός από προτροπή, αποτελεί περιγραφή του τρόπου ανάγνωσής του».
Κοίτα… από που ξεκινούν οι γραμμές, που καταλήγουν, πώς συνδέονται, πως μοιάζουν, αναζήτησε τις ομοιότητες, τις φόρμες, τα σχήματα, τα χρώματα, δες τις αντιθέσεις.
Θυμήσου… τι ξέρεις για τα αντικείμενα; Ποιά η υφή τους; Πώς μυρίζουν; Πώς ακούγονται; Πότε τα είδες πρώτη φορά; Πώς σε έκαναν να νιώσεις;
Αναρωτήσου… πώς βρέθηκαν εκεί; Για ποιον λόγο; Τι μπορεί να ακολουθήσει;

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

By Aylogyros News