Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Η Κατερίνα Κουτουκάκη, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Αποδεχόμενη η Κατερίνα την πρόσκλησή μας, ήρθε στην αυλή μας…
και με την ευγένεια, τη γλυκύτητα και το χιούμορ που τη διακρίνει, κάναμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κουβέντα, δίνοντάς σας ως μια πρώτη γεύση, αυτό που μας είπε μεταξύ άλλων: «Η ζωή αυτή δεν είναι πρόβα. Είναι μια κι έξω παράσταση!»

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Ο κήπος με τις τριανταφυλλιές και τις ορτανσίες, στο ισόγειο του σπιτιού μου, που βρίσκεται και το πατρικό μου σπίτι. Μετατράπηκαν κάποια στιγμή σε γκαράζ για τα αυτοκίνητα. Άλλες εποχές… άλλες ανάγκες.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι να έχω έναν συγκεκριμένο ήρωα. Τα παραμύθια τα αγαπούσα για την ατμόσφαιρα που μου δημιουργούσαν… δεν θυμάμαι να στέκομαι στην προσωπικότητα του ήρωα ή της ηρωίδας. Ήθελα να τα ακούω για την ιστορία, για την εικόνα που μου έφτιαχναν στο μυαλό. Μπορώ να πω μάλιστα, πως κάποιες φορές στεκόμουν με απορίες, στον «κακό» της ιστορίας. Έψαχνα τρόπους να τον κάνω κι αυτόν «καλό»! Δηλαδή δεν ήθελα ο κυνηγός να σκοτώνει τον λύκο που έφαγε την Κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά της. Ήθελα να τον διώχνει κακήν κακώς, με την ελπίδα πως εν τω μεταξύ, αυτός θα βάλει μυαλό και θα γίνει καλός! Θα μάθει από το πάθημα και δεν ξαναφάει κανέναν.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας; Μικρά ναι. Μεγάλα όχι. Είναι όπως στο θέατρο. Όταν ο ηθοποιός χρειάζεται να υποδυθεί έναν ρόλο, για να μπορέσει να τον προσεγγίσει στην αρχή, ψάχνει να βρει κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Δεν τα βρίσκει πάντα. Κάπως έτσι γίνεται και με τους ήρωες μου. Μπορεί να ξεκινήσω να τον δημιουργώ βασιζόμενη σε κάτι δικό μου, στην πορεία όμως της ιστορίας ο ήρωας αποκτά δική του υπόσταση και χαρακτήρα.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Την ικανότητα μου στην επικοινωνία.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Είμαι ψυχαναγκαστική! Δουλεύω όμως πάνω σ’ αυτό, για να το βελτιώσω… ίσως και για να απαλλαγώ.

Την μοίρα, την θεωρείτε γραφιά της ζωής σας; Γραφιά; Όχι! Νομίζω πως έχει «φιλική συμμετοχή»!

Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας; Στο παιδί μου, ως παραδοσιακή ελληνίδα μάνα. Στους υπόλοιπους, έτσι όπως μεγάλωσα… Με σφιχτές αγκαλιές, χάδια και φιλιά. Με φροντίδα και με το να νοιάζομαι.

Η αισιοδοξία υπάρχει στο λεξικό σας; Δεύτερη λέξη, μετά την αγάπη.

Με τι ασχολείστε αυτόν τον καιρό; Απολαμβάνω την χαρά μου, για την έκδοση του βιβλίου μου και κάνω έρευνα για την συγγραφή του επόμενου. Επίσης παρακολουθώ σεμινάρια επιμέλειας κειμένων, συμμετέχω ενεργά στην δράση «Διαβάζω για τους άλλους» και φυσικά φροντίζω την οικογένεια μου, με όσα αυτό περιλαμβάνει.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας; Μεγάλωσα με τις ελληνικές ταινίες και θυμάμαι τα βράδια του Σαββάτου, που μαζευόμασταν όλη η οικογένεια να δούμε στην ασπρόμαυρη τηλεόραση, την Ταινία του Σαββάτου! Τις αγαπώ σχεδόν όλες, αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια αυτή είναι η Τρελοσαραντάρα! Γελάω πάντα με την ατάκα «Που είσαι κοκκάλω να με δεις!», που έλεγε η Βλαχοπούλου για την αδελφή της Τασώ Καββαδία. Συνοδοιπόρος δεν θα το έλεγα πως είναι κάποια ταινία… Πιστεύω πως με λίγο «πείραγμα» μια χαρά ταινία είναι κι η δική μου ζωή!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν είναι αντικείμενο… είναι η ευχή της μάνας μου και το φιλί της κόρης μου.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα; Η ζωή αυτή δεν είναι πρόβα. Είναι μια κι έξω παράσταση!

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Πολλές φορές αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα ξεπερνούν την φαντασία μας. Είμαι οπαδός της πολυφωνίας και της ελευθερίας της έκφρασης. Όχι της ασυδοσίας! Θέλω να πιστεύω, πως όπως και στα παραμύθια, ίσως τελικά, ο κακός ο λύκος βάλει μυαλό με το πάθημα του και γίνει καλός, δίκαιος, δημοκρατικός και ανεξάρτητος!

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Από φόβο, σαφέστατα και ξεκάθαρα. Άλλωστε ο φόβος παράγει ανικανότητα.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων. Επίσης από φόβο. Ξέρετε κάτι; Η καλλιέργεια του φόβου, στο ανθρώπινο θυμικό είναι η αρχαιότερη μέθοδος ελέγχου των λαών. Ένας λαός φοβισμένος είναι πολύ πιο εύκολο να οδηγηθεί εκεί που θέλει, ο προκαλών τον φόβο του. Πάρτε παράδειγμα μια οικογένεια, που βιώνει μια ενδοοικογενειακή βία. Ποιος είναι ο ισχυρός; Αυτός που δημιουργεί τον φόβο. Ποιος είναι ο αδύναμος; Αυτός που φοβάται. Και συνήθως τι κάνει αυτός που φοβάται; Αφήνεται.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Μου περνάνε διάφορα από το μυαλό τώρα… τα περισσότερα με χιούμορ! Γιατί αν πρόκειται για νόμο στα σοβαρά δεν προλαβαίνω τα λίγα λεπτά της ώρας. Νομίζω πως θα έθετα κάποιον αυστηρό νόμο που να αφορά την οδική συμπεριφορά. Βρίσκομαι αρκετές ώρες στο δρόμο καθημερινά και πραγματικά υποφέρω, από αγενείς και ανίκανους οδηγούς.

Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Γάτα… εφτάψυχη! Είναι γλυκιά η ζωή!

Πιστεύετε στα όνειρα; Φυσικά και πιστεύω!

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Ελπίζω να μην το κάνει… Είπαμε! Ελληνίδα μάνα… δεν θα αρκεστώ σε μία μόνο!!!



Η Κατερίνα Κουτουκάκη γεννήθηκε στον Πειραιά.
Στην πορεία της, εκτός από τα ταξίδια, που τα λάτρεψε, ασχολήθηκε με πολλά και ετερόκλητα πράγματα, θεωρώντας πάντα πως η γνώση είναι η προίκα που συνεχώς κουβαλάμε μαζί μας, ακόμα κι όταν πιστεύουμε πως τα έχουμε χάσει όλα.
Από το 2008 έως το 2010 παρακολούθησε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης που είχαν αντικείμενο την Ψυχολογική Στήριξη Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, καθώς και την Ψυχαναλυτική Προσέγγιση των Στερεοτύπων στις Οικογένειες.
Από το 2012 και για τρία χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ) με τη Σάσα Βούλγαρη, όπως επίσης και σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και Επιμέλειας Κειμένων στην Ανοιχτή Τέχνη με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη.
Έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε παραστάσεις που οργανώνονται στο ΙΜΚ από τη Σάσα Βούλγαρη και αρθρογραφεί κατά καιρούς σε διάφορα blogs, κάθε φορά που θέλει, κυρίως με χιούμορ, να σχολιάσει τα κακώς κείμενα.
Παράλληλα παρακολούθησε για δύο χρόνια μαθήματα Αυτογνωσίας - Αυτοβελτίωσης και Ενεργειακών Θεραπειών.
Εδώ και έναν χρόνο είναι ενεργό μέλος της δράσης «Διαβάζω για τους Άλλους».
Είναι παντρεμένη με τον Μ. Μιχελάκη και έχει μία κόρη.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)