Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

«MIKEL»:Η ελληνική απάντηση στα Starbucks



Ονομάζεται «MIKEL», ξεκίνησε από τη Λάρισα και μετρά 17 καταστήματα μέχρι σήμερα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα στο 2013 θα διαθέτει 30 καταστήματα: ιδού η απόδειξη ότι το μαζικό μπορεί να είναι ποιοτικό...

 Απασχολεί 240 άτομα και διαθέτει 2 εταιρείες υποστήριξης franchise, την MIKEL A.E. και την Georgia. Μέσα στους επόμενους 3 μήνες αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο κατάστημα MIKEL στο κέντρο της Αθήνας.
«Δεν είμαστε προϊόν μόδας. Μας έχει αγκαλιάσει ο κόσμος όπου έχουμε πάει και σιγά σιγά σε κάθε πόλη δίνουμε το στίγμα μας», δήλωσε στο GoodNews ο εκπρόσωπος της MIKEL, Χρήστος Αγναντής.
Τα καταστήματα της εταιρείας ξεχωρίζουν όταν κάποιος επισκέπτεται τη Βόρεια Ελλάδα λόγω:
-της ιδιαίτερης αισθητικής τους
-της κίνησης που διαθέτουν κάθε ώρα της ημέρας. Τα μικρά καφέ, χωρίς ο μέσος επισκέπτης να γνωρίζει ότι είναι ελληνικά, διακρίνονται από σωστή εξυπηρέτηση, οργανωτικότητα, επιχειρηματικό όραμα και ποιοτικά προϊόντα -αρετές αυτονότητες για οποιαδήποτε επιχείρηση, αξιοθαύμαστες για ελληνική εν μέσω κρίσης.
Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες οι εγχώριες αλυσίδες γρήγορου φαγητού (Goodys, Everest) επικράτησαν των πολυεθνικών κολοσσών (Mc Donalds, Burger King). Μήπως είναι ώρα το ίδιο να συμβεί και με τον καφέ;
ΜΙΚΕL= "Maybe Its Knowledge Entering Life" (Ίσως είναι η γνώση που μπαίνει στη ζωή μας)
Φιλοσοφία εταιρείας: «Υψηλή ποιότητα προϊόντων και αξεπέραστη παροχή υπηρεσιών σε ένα πλαίσιο σύγχρονων και οργανωμένων εγκαταστάσεων».
Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος της MIKEL,«Ο καφές είναι ανάγκη και κάποια στιγμή γίνεται και εθισμός. Στόχος μας δεν είναι να είμαστε μόδα, αλλά ανάγκη για τον πελάτη».
Fun fact: Για το 2010 μόνο στα 5 καταστήματα της Λάρισας η κατανάλωση espresso άγγιξε τους 40 τόνους. Ακόμη, τα 3 από τα 5 καταστήματα της πόλης βρίσκονται στην 1η θέση στην κατανάλωση espresso της εταιρείας «illy» πανελλαδικώς.
Take away
Όλα τα καταστήματα MIKEL παρέχουν πέρα από το dine in και delivery και την υπηρεσία take away. Μία υπηρεσία που απουσίαζε από τα περισσότερα cafe. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας επιθυμούν και προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός ισχυρού take away, μέσα από το οποίο να αφήσει το στίγμα της η εταιρεία, αλλά και να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών τους. Μάλιστα, για το λόγο αυτό όλα τα καταστήματα MIKEL λειτουργούν από τις 6:00, ακόμη και από τις 5:00 το πρωί, σε αντίθεση με τα άλλα cafe που συνηθίζουν να ανοίγουν στις 9:00 ή στις 10:00.
«Το 2008 που ξεκινήσαμε ανακαλύψαμε ένα κενό σε κάποιες υπηρεσίες, όπως είναι το take away. Ήταν υποτιμητικό για μία καφετέρια να πουλάει καφέ σε πακέτο. Εμείς μπήκαμε σε αυτό το χώρο, διότι διαπιστώσαμε την ανάγκη».
Franchise
Πολύ γρήγορα, η εταιρεία MIKEL κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου, με την άριστη ποιότητα των προϊόντων της και με την υποδειγματική παροχή υπηρεσιών. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο franchise, την ομαλή λειτουργία του οποίου δημιουργήθηκαν 2 ακόμα εταιρείες η MIKEL Α.Ε. και η GEORGIA. Η τελευταία, παράγει προϊόντα, όπως cakes, cookies, muffins, ποικιλία γλυκών και παγωτών που προμηθεύονται αποκλειστικά τα καταστήματα MIKEL. Μάλιστα, η εταιρεία διαθέτει πιστοποιητικό ISO 22000, το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Ποιότητα και έλεγχος προϊόντων
Όλα τα καταστήματα διαθέτουν υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, ενώ οι έλεγχοι από τους υπεύθυνους παραγωγής δεν λείπουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους. Ακόμη, η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαιο με εργοστάσιο παραγωγής εξοπλισμού με σκοπό να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τα καταστήματα της αλυσίδας MIKEL.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον και οι προσοχή των υπευθύνων δεν επικεντρώνεται μόνο στην ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά και στις τιμές. Συγκεκριμένα, το 80% των προϊόντων διατηρούν τις τιμές του 2008, ενώ συνεχίζουν να δημιουργούν νέους κωδικούς, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη των πελατών για νέα ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα.
Ακόμη, κατανοώντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο περισσότερος κόσμος σήμερα, σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας κάθε μέρα από τις 6:00 έως τις 10:00 όλα τα προϊόντα διατίθενται σε τιμή πακέτου. «Είναι μια μικρή συμβολή και προσφορά για τους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά».
Καταστήματα MIKEL
Το πρώτο κατάστημα ΜΙΚEL λειτούργησε το 2008 και σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους άνοιξαν άλλα 4 καταστήματα. Πέρυσι τον Ιανουάριο λειτούργησε και το πρώτο κατάστημα franchise στο Βόλο. Σειρά είχε η Θεσσαλονίκη, η Κατερίνη, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα. Συνολικά μέχρι σήμερα διαθέτει 17 καταστήματα. Ωστόσο, μέσα στο 2013 σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας θα λειτουργήσουν άλλα 13 καταστήματα. Μέσα στους επόμενους 3 μήνες αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο κατάστημα MIKEL στο κέντρο της Αθήνας.
Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί περίπου 240 υπαλλήλους. Για παράδειγμα, ένα μεσαίου μεγέθους κατάστημα MIKEL απασχολεί 14 έως και 18 άτομα, ενώ τα πολύ μεγάλα καταστήματα, όπως είναι της Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη, απασχολούν περίπου 30 άτομα. Μάλιστα, όλοι όσοι εργάζονται στα καταστήματα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Η εταιρεία MIKEL συμμετέχει στο πρόγραμμα υιοθεσίας παιδιών της οργάνωσης «Αctionaid», προσφέρει προϊόντα κάθε εβδομάδα στο ορφανοτροφείο, ενώ πολύ σύντομα θα δημιουργήσει και μία τράπεζα αίματος.
«Το κίνητρο για τη συνεχιζόμενη εξέλιξη και διεύρυνση της εταιρίας είναι το όραμά μας, η πίστη και η προσήλωση σε αυτό που κάνουμε. Ένα όραμα επέκτασης, μία έμπνευση διαρκής βασισμένη στην καινοτομία, την τόλμη, τις αξίες και την τεχνογνωσία»… (Goodnews- thessalianews)