Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Προσδιορισμός της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων με βάση το...βάρος του επιβάτη!!!



Μία αρκετά αμφιλεγόμενη πρόταση εξέφρασε ο ακαδημαϊκός Bharat P Bhatta για τις τιμές των εισιτηρίων των αεροπλάνων. Σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε στο Journal of Revenue and Pricing Management, ο οποίος αναλογιζόμενος...

το έξτρα κόστος των καυσίμων σε αεροπλάνα λόγω του βάρους των επιβατών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε το κόστος των εισιτηρίων να είναι ανάλογο του βάρους του επιβάτη.

Ο ακαδημαϊκός προτείνει τρεις διαφορετικές μεθόδους. Η πρώτη είναι να υπολογίζεται η τιμή καθαρά με βάση το βάρος του επιβάτη. Η δεύτερη είναι η ύπαρξη ενός στάνταρ ναύλου, το οποίο, ανάλογα με το βάρος του επιβάτη, να αυξομειώνεται και η τρίτη λύση είναι να τοποθετούνται οι επιβάτες σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες, ανάλογα με το βάρος τους, και καθεμία κατηγορία να έχει διαφορετικές τιμές κόστους στα εισιτήρια.

«Νομίζω πως η πιο απλή λύση είναι ο επιβάτης να αναφέρει ευθύς εξαρχής το βάρος του όταν αγοράζει ένα αεροπορικό εισιτήριο», δήλωσε στην Daily Mail ο δρ. Bhatta και πρόσθεσε: «Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και θα περιορίσει το κόστος».

Μάλιστα, προτείνει και ποινές στην περίπτωση που ο επιβάτης πει ψέματα για το βάρος του: «Στα αεροδρόμια, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν τυχαία μερικούς επιβάτες και αν αυτοί έδωσαν ψεύτικα στοιχεία, τότε θα έπρεπε να πληρώσουν το «ναύλο πάχους» και ένα πρόστιμο.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού που δημοσίευσε την έκθεση του κ. Bhatta υποστηρίζει τις θέσεις του ακαδημαϊκού σημειώνοντας: «Για τις αεροπορικές (εταιρείες), κάθε έξτρα κιλό σημαίνει πως θα πρέπει να ξοδευτούν περισσότερα καύσιμα, τα οποία είναι ακριβά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα, να αυξάνεται και το οικονομικό κόστος».

Για τις αεροπορικές εταιρείες, το πρόβλημα με τους υπέρβαρους επιβάτες αποτελεί σημαντικό θέμα. Η British Airways έχει θεσπίσει μια πολιτική, σύμφωνα με την οποία εάν ένας επιβάτης δεν χωράει στην θέση του, τότε αρχικά του δίνεται ένα είδος πρόσθετου που επεκτείνει την θέση. Αν και πάλι δεν χωράει, τότε ο πελάτης οφείλει να πληρώσει (εισιτήριο) για μία ακόμη θέση… (Zougla- thesstoday)