Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Δημοκρατία θα πει… δραστηριοποιούμαστε για το καλό όλων μας



Η Δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα. Προϋποθέτει...
οι πολίτες να προτάσσουν το κοινό συμφέρον και να μην ενεργούν με ιδιοτελή κριτήρια.
Σε αντίθετη περίπτωση δεν λειτουργεί η δημοκρατία, αλλά επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου ή εκείνου που έχει το μεγαλύτερο μέσον. Στα πλαίσια μιας πόλης υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που κανένας πολίτης δεν θέλει κοντά του. Όλα τα σπίτια παράγουν σκουπίδια, από τα οποία θέλουμε να απαλλαγούμε.
Όμως τι γίνεται όταν ο Δήμος βάλει τον κάδο μπροστά από το σπίτι μας;
Εξετάζουμε την ορθότητα της απόφασης στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού χωροθέτησης των κάδων ή σπρώχνουμε τον κάδο να πάει κάπου -κοντά μας μεν για να τον χρησιμοποιούμε- αλλά μακριά από το δικό μας σπίτι για να μη μας ενοχλούν οι μυρωδιές;
Αντίστοιχα κανένας κάτοικος δεν θέλει μπροστά από το σπίτι του να λειτουργεί λαϊκή αγορά. Την θέλει όμως στη διπλανή γειτονιά για να μην κουβαλάει τα οπωρικά σε μεγάλη απόσταση, αδιαφορώντας για τους κατοίκους εκείνου του δρόμου. Έτσι όμως δεν οδηγούμαστε πουθενά. Κανένα πρόβλημα δεν θα βρίσκει την αντικειμενικά δέουσα γόνιμη λύση, όταν καθένας υποκειμενικά υπερασπίζεται το ατομικό του συμφέρον και προτάσσει αυτό αντί του κοινού καλού.
Ας έρθουμε στο πρόβλημα κυκλοφορίας του Ηρακλείου, μιας πόλης με προσανατολισμό στην κατοικία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Σύμφωνα με φίλους μου μηχανικούς, οι κινητήρες των αυτοκινήτων εκπέμπουν τους λιγότερους δυνατούς ρύπους όταν κινούνται με σταθερή ταχύτητα και με τον κινητήρα να λειτουργεί στις 2000 με 3000 στροφές.
Τόσο στο ξεκίνημα και την επιτάχυνση, όσο και σε ακινησία με αναμμένη μηχανή (ρελαντί) τα αυτοκίνητα εκπέμπουν ρύπους μιάμιση με δύο φορές περισσότερους.
Προτείνω να ακολουθήσουμε τη διαδρομή των οχημάτων που διέρχονται από το Ηράκλειο εισερχόμενα από την οδό Μελίνας Μερκούρη. Αυτά τα οχήματα φτάνουν στην πλατεία, όπου αναγκάζονται να στρίψουν αριστερά. Στη συνέχεια ακολουθούν την Πρασίνου Λόφου μέχρι τον πρώτο δρόμο που τους επιτρέπει να στρίψουν δεξιά. Υποχρεωτικά σταματούν στο STOP της Πολυτεχνείου. Παραμένουν κάποια λεπτά με αναμμένη μηχανή και όταν το επιτρέψει ο κυκλοφοριακός φόρτος ξεκινούν στρίβοντας δεξιά και επιταχύνουν.
Επειδή η Πολυτεχνείου είναι αδιέξοδη (τερματίζει στη γέφυρα), στρίβουν αριστερά στην Αγγέλων, όπου λόγω της στροφής και του ανηφορικού δρόμου κατεβάζουν ταχύτητα και επιταχύνουν εκ νέου. Κατόπιν στρίβουν στη Νυμφών, τον πρώτο δρόμο που επιτρέπει κίνηση προς τα δεξιά και ακολουθεί δεύτερη υποχρεωτική στάση στο STOP της Ανατολής, ολιγόλεπτη αναμονή με αναμμένη μηχανή και νέα εκκίνηση με επιτάχυνση.
Εκτός των παραπάνω, κάθε τόσο σε αυτή τη διαδρομή γίνονται στάσεις από λεωφορεία, από φορτηγά τροφοδοσίας των καταστημάτων, από ταξί, ακόμα και από οχήματα που προσπαθούν να παρκάρουν ή να ξεπαρκάρουν. Σε κάθε τέτοια περίπτωση έχουμε ένα επιπλέον ολιγόλεπτο μποτιλιάρισμα με τις μηχανές σειράς αυτοκινήτων να λειτουργούν στο ρελαντί και κατόπιν να επανεκκινούν.
Με την υπογείωση της Μελίνας Μερκούρη, εκτός του ότι η διαδρομή θα είναι κατά πολύ μικρότερη (από τη γεωμετρία είναι γνωστό ότι η ευθεία είναι η συντομότερη οδός) θα αποφευχθεί η σημερινή δαιδαλώδης διαδρομή μέσα από τις γειτονιές του Ηρακλείου που είναι πολλαπλάσιου μήκους.
Επίσης, με δεδομένο ότι επί της Μελίνας Μερκούρη τα οχήματα θα κινούνται χωρίς εμπόδια, χωρίς συνεχές σταμάτα-ξεκίνα, αλλά με σταθερή ταχύτητα στις πολύ λιγότερο ρυπογόνες στροφές του κινητήρα τους, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός μελετητής ούτε να έχει αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο για να αντιληφθεί ότι η συνολική ρύπανση του Ηρακλείου θα είναι κατά πολύ μικρότερη εάν λειτουργήσει η υπογείωση της Μελίνας Μερκούρη.
Καλώ λοιπόν όλους τους αγαπητούς συμπολίτες να αναλογιστούν το κοινό καλό και να υλοποιηθεί αυτό το έργο που θα ανασχέσει την υφιστάμενη οικολογική καταστροφή του Ηρακλείου. Μόνη προϋπόθεση είναι όλοι μας να δραστηριοποιηθούμε για το κοινό καλό των συμπολιτών μας και να μην πρυτανεύσει το ατομικό μας συμφέρον.
Ας σταματήσουμε να σπρώχνουμε τον κάδο των σκουπιδιών στο γείτονα. Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Το κείμενο έχει συνταχθεί από κατοίκους του Ηρακλείου Αττικής