Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Θα τους πάρουν ξανά με τις σανίδες… Η ιστορία ξαναγράφεται!!!


Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν αποκλείεται να έχουμε «Σανιδικά» γεγονότα, εκεί...
στον Ιούνη, αν κάποιοι συνεχίσουν να επιμένουν στον εξευτελισμό και το ξεπούλημα αυτής της χώρας… μου είπε ο Απόστολος και συνέχισε:
Η ονομασία «Σανιδικά» δόθηκε στα επεισόδια και στις διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας που έλαβαν χώρα από τις 17 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 1902.
Αφορμή για τις ταραχές αυτές ήταν η απαίτηση των Ανακτόρων να μη σχηματισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου (30 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) κυβέρνηση από τα δύο πρώτα κόμματα, αυτά των Θ. Δηλιγιάννη (ή Δεληγιάννη) και Γ. Θεοτόκη, το καθένα από τα οποία πήρε από 102 έδρες. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αντιπρότεινε να σχηματισθεί κυβέρνηση είτε «άχρωμη», υπό τον υπασπιστή του, στρατηγό Ι. Παπαδιαμαντόπουλο, είτε καθαρώς στρατιωτική, προκειμένου να εκκαθαρίσει την πολιτική κατάσταση.

Τότε το κόμμα του Θ. Δηλιγιάννη οργάνωσε τις διαδηλώσεις, που επονομάσθηκαν «Σανιδικά» επειδή το πλήθος, για να απωθήσει τις αστυνομικές δυνάμεις που διατάχθηκαν να το διαλύσουν, άρπαξε τις σανίδες από μία ανεγειρόμενη οικοδομή της οδού Σταδίου και αμύνθηκε εναντίον τους. Οι διαδηλώσεις σταμάτησαν μόνο όταν ο βασιλιάς ανέθεσε στον Θ. Δηλιγιάννη να σχηματίσει κυβέρνηση.