Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ο mister Google Maps και το εκπληκτικό project για το Facebook




O Δανός Λαρς Ράσμουσεν, ο δημιουργός της διάσημης υπηρεσίας google maps, των διαδικτυακών χαρτών που μας επιτρέπουν να βρίσκουμε το δρόμο μας μέσα...

από υπολογιστές και smartphones περιέγραψε τη συγκλονιστική του ιστορία στο αθηναϊκό κοινό, ως κεντρικός ομιλητής του tedx athens που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα των εγκαταστάσεων του “Eλληνικού Kόσμου”. Μιλώντας αποκλειστικά στο Mega, ο Ράσμουσεν επεσήμανε τις τρομακτικές δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για νέες δουλειές και ανάπτυξη, που όμως προϋποθέτουν συνεχή επένδυση στη γνώση, και συμπλήρωσε ότι η κρίση δημιουργεί το έδαφος για καινοτομία και εφαρμογή των νέων ιδεών. Σήμερα, εργάζεται ως επικεφαλής μηχανικός του Facebook και παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι δεν διαθέτει την παραμικρή αίσθηση προσανατολισμού… 
Ποιο είναι λοιπόν το στόρι πίσω από τη δημιουργία των google maps;
Ο αδελφός μου κι εγώ ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το πρότζεκτ της ψηφιακής  χαρτογράφησης το 2002, στη μέση μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης που είχαν προκαλέσει η κατάρρευση των dot com, και η 11η Σεπτεμβρίου. Είχαμε απολυθεί από τις εταιρείες που εργαζόμασταν και προσλήψεις δεν γίνονταν πουθενά. Σε άλλες εποχές θα είχαμε εγκαταλείψει την προσπάθεια αλλά εμείς συνεχίζαμε, γιατί δεν υπήρχαν πουθενά δουλειές.
Συνεχίσατε να δουλεύετε στην Αμερική;
Δουλεύαμε το πρότζεκτ στην Καλιφόρνια αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε χρηματοδότηση. Κανένας δεν πίστευε ότι είχε νόημα αυτό που κάναμε, “δεν μπορείς να βγάλεις χρήματα από χάρτες” ήταν η συνήθης ατάκα που ακούγαμε. Δυο προγραμματιστές φίλοι στην Αυστραλία βρήκαν μια μικρή χρηματοδότηση και μας κάλεσαν στο Σίδνεϊ να εργαστούμε και, έτσι, μετακομίσαμε εκεί. Δυο χρόνια αργότερα, και μετά από πολλές δυσκολίες μας ανακάλυψε η google!
Τι ήταν αυτό που καταλάβαινε η google και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν άλλοι επενδυτές;
Μπορούσε να προσφέρει διάφορες μορφές διαφήμισης επάνω στους χάρτες και να βγάλει πάρα πολλά λεφτά. Για εμάς ήταν τρομακτική επιτυχία, διότι πιστεύαμε πολύ σε αυτό το πρότζεκτ! Κι αυτό ακριβώς ήρθα να μοιραστώ φέτος, στη φετινή διοργάνωση του Tedx athens. Προφανώς η Ελλάδα διέρχεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα ότι η κρίση είναι μια περίοδος που μπορεί να γεννήσει ευκαιρίες. Είναι γόνιμο έδαφος για καινοτομίες.
Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο άνθρωπο στην Ελλάδα που θέλει να μετατρέψει την ιδέα του σε start-up;
Το πρώτο πράγμα που θα του έλεγα είναι να βεβαιωθεί ότι η ιδέα του είναι  πραγματικά καλή ιδέα. Η συμβουλή μου θα ήταν “να εργαστείς επάνω σε κάτι το οποίο σε ενδιαφέρει πραγματικά. Προσπάθησε να δώσεις λύση σε ένα θέμα που απασχολεί εσένα, αλλά φρόντισε το θέμα αυτό να αφορά κι άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι για το οποίο κανένας άλλος δεν έχει προσφέρει λύσεις”. Η δική μου μεγάλη επιτυχία ήταν οι χάρτες. Και μπήκα σε αυτό το χώρο διότι προσωπικά δεν διαθέτω καμία αίσθηση προσανατολισμού. Συνήθως χάνομαι στο ίδιο μου το σπίτι και πιστέψτε με, δεν μιλάμε για κανένα τεράστιο σπίτι! Αλλά είναι προφανές ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο χρειάζονται χάρτες. Τους χρησιμοποιούμε καθημερινά στα smart phones για να βρούμε το δρόμο μας! Η άλλη μου συμβουλή είναι να δημιουργήσεις μια ομάδα ανθρώπων που θα εργαστούν επάνω στην ιδέα με πάθος, ώστε όταν αναζητήσεις επενδυτές στην Αθήνα, στην Ευρώπη, στην Καλιφόρνια ή άλλου, να εντυπωσιάσεις με την ένταση της δουλειάς και την πίστη στο εγχείρημα. Προσπάθησε, λοιπόν, σκληρά και μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Ο δρόμος για την επιτυχία είναι πολύ σκληρός και είναι γεμάτος απογοητεύσεις και αποτυχίες, αλλά όταν έρθει η επιτυχία, η αίσθηση που σου αφήνει είναι μοναδική!
Το φετινό tedx athens είχε θέμα “αυτοί που πράττουν” [The Ones Who Do]. Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα ανάμεσα στους ανθρώπους  που δημιουργούν;
Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που αγαπούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, που θέλουν να δημιουργήσουν πράγματα που δεν έχουν δοκιμαστεί ξανά ποτέ. Ζουν σε ένα τρελό lifestyle – το αποδεικνύει και η δική μου ιστορία που είναι γεμάτη διακυμάνσεις, με τις επιτυχίες να διαδέχονται τις αποτυχίες σε φρενήρη ρυθμό. Αλλά ο κινητήριος μοχλός είναι ίδιος για όλους: η ακατάπαυστη επιθυμία να δοκιμάσεις πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει, για να βελτιώσεις τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Δεν ανησυχείτε ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας στερεί δουλειές από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο; Πώς μπορεί η τάση αυτή να αντιστραφεί;
Η απάντηση είναι διττή, και ναι και όχι. Ναι, η τεχνολογία αφαιρεί δουλειές από ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι σε παλιές τεχνικές και νοοτροπίες. Αλλά η νέα τεχνολογία δημιουργεί δουλειές που δεν υπήρχαν προηγουμένως, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι κοινωνίες μας να επενδύουν συνεχώς στη γνώση, ώστε το εργατικό δυναμικό να κινείται παράλληλα με την πρόοδο της Τεχνολογίας.
Συνήθως όταν σκεφτόμαστε καινοτόμες ιδέες και νέες τεχνολογίες ο νους μας τρέχει στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια και άλλες περιοχές του κόσμου που συσσωρεύουν ταλέντα από όλες τις γωνιές της γης. Πιστεύετε ότι σε πόλεις όπως η Αθήνα μπορεί να αναπτυχθεί ένα κίνημα για start-ups;
Ένα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Τεχνολογία, και συγκεκριμένα το mobile αλλά και το cloud computing όπου τα δεδομένα στέλνονται σε τεράστια Κέντρα Δεδομένων, είναι πως μπορείς να βρίσκεσαι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου αλλά να απευθύνεσαι σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο. Εγώ προσωπικά συμβουλεύω διάφορα start-ups σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν τη βάση τους στην Αυστραλία, το Βερολίνο και το Λας Βέγκας. Αν ήμουν, λοιπόν, παιδί της Τεχνολογίας και ζούσα στην Αθήνα και είχα μια ιδέα, θα εκμεταλλευόμουν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δουλειές και θα έπαιρνα το ρίσκο να δημιουργήσω κάτι τρελό και υπερβολικά αισιόδοξο που θα απευθύνεται στην αγορά του κόσμου, και όχι περιοριστικά στην Ελλάδα.
Πώς είναι να δουλεύεις για το facebook;
Έχει πλάκα. Εργαζόμαστε σε ένα τεράστιο Κάμπους στην Καλιφόρνια, σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους. Κανένας μας δεν έχει δικό του γραφείο, ούτε καν ο Μάρκ Ζούκενμπεργκ δεν διαθέτει γραφείο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που κάνουμε κάθε έξι βδομάδες είναι ένα κάτι που ονομάζουμε “The Hackathon”. Σταματάμε τη δουλειά στις 6 το απόγευμα και μέχρι την άλλη μέρα το πρωί εργαζόμαστε επάνω σε οποιαδήποτε τρελή ιδέα μας κατεβαίνει στο μυαλό. Η ατμόσφαιρα είναι εορταστική, υπάρχει άφθονο αλκοόλ και μουσική, οι άνθρωποι δουλεύουν σε όποιο πρότζεκτ επιλέξουν κι αν κάποια ομάδα καταφέρει μέχρι το πρωινό της επόμενης ημέρας να δημιουργήσει κάτι που έχει ενδιαφέρον και μπορεί να δουλέψει, τότε το παρουσιάζει σε ολόκληρη την εταιρεία. Έτσι προκύπτουν κάποιες από τις νέες εφαρμογές που βλέπετε στο timeline σας!
Θα μας πείτε, λοιπόν, τι καινούριο θα δούμε στο timeline μας;
Δυστυχώς δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω! Η αλήθεια είναι ότι εργάζομαι επάνω σε ένα εκπληκτικό project, αλλά επειδή δεν έχει ακόμη ανέβει δεν μου επιτρέπεται να μιλάω για αυτό. Οπότε η συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιείτε το facebook κάθε μέρα μέχρι να το δείτε μπροστά σας! (aixmi)
Ελεύθερο ρεπορτάζ