Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

«Αγεωγράφητο» νησί στον Ειρηνικό...



Αυστραλοί επιστήμονες που προσπάθησαν να φτάσουν σε ένα νησί του Νότιου Ειρηνικού, το οποίο εμφανιζόταν σε διάφορους χάρτες, αλλά...

και στο Google Earth, υποστηρίζουν ότι... δεν υπάρχει!
Το νησί, που ονομαζόταν Σάντι στους χάρτες του Google, υποτίθεται ότι βρισκόταν κάπου μεταξύ της Αυστραλίας και της, υπό γαλλική διοίκηση, Νέας Καληδονίας. Ο Παγκόσμιος Ατλας των Times ονομάζει το νησί Σέιμπλ.
Ωστόσο, όταν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ που πραγματοποιούσαν διερευνητική αποστολή στην περιοχή, πήγαν στο σημείο όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται το νησί, ταξιδεύοντας με το εξερευνητικό πλοίο Southern Surveyor, βρήκαν μόνο θάλασσα.
«Θέλαμε να το ελέγξουμε γιατί οι ναυτικοί χάρτες που έχουμε στο πλοίο έδειχναν ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν νερά με βάθος 1.400 μέτρα, πολύ βαθιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Σέτον, μία εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν στην αποστολή, η οποία κράτησε 25 ημέρες.
«Είναι στο Google Earth και σε άλλους χάρτες οπότε πήγαμε εκεί για να το ελέγξουμε και δεν υπήρχε νησί. Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε. Είναι περίεργο. Πώς βρέθηκε στους χάρτες; Δεν ξέρουμε, αλλά σχεδιάζουμε να το ψάξουμε και να μάθουμε», είπε η ίδια.
Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία πάντα καλωσορίζει τα σχόλια για τους χάρτες της και «συνεχώς ψάχνουμε τρόπους για να ενσωματώνουμε νέες πληροφορίες… Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα σχετικά με τους χάρτες και τη γεωγραφία είναι ότι ο κόσμος αλλάζει συνεχώς».
Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το νησί, εάν υπήρχε, θα βρισκόταν εντός των γαλλικών χωρικών υδάτων, ωστόσο δεν εμφανίζεται σε χάρτες της γαλλικής κυβέρνησης. Η Υδρογραφική Υπηρεσία της Αυστραλίας, που είναι υπεύθυνη για τους ναυτικούς χάρτες, ανέφερε ότι η παρουσία του νησιού-φάντασμα σε κάποιους χάρτες μπορεί να είναι απλώς αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε σε εφημερίδες της Αυστραλίας ότι, αν και κάποιες χαρτογραφικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν επίτηδες στους χάρτες τους κάποια μικρά λάθη, όπως για παράδειγμα ανύπαρκτους δρόμους, για να αποτρέψουν παραβίαση των πνευματικών τους δικαιωμάτων, αυτό συνήθως δεν συμβαίνει με τους ναυτικούς χάρτες.