Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

15o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Η μεγάλη γιορτή αρχίζει...



Το Σάββατο 01/12/2012, με την επίσημη τελετή έναρξης στο Θέατρο Απόλλων στις 20.00, ξεκινάει στον Πύργο, η μεγαλύτερη νεανική...

γιορτή στην Ελλάδα για την Κινηματογραφική Παιδεία, τον Παιδικό και Νεανικό Κινηματογράφο και τη Νεανική Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση. Είκοσι χιλιάδες παιδιά αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στο Νομό Ηλείας, το Μεσολόγγι και το Αίγιο! Όλες οι προβολές και οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές.
Δεκατρείς αίθουσες θα προβάλλουν τις 51 ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, τις 30 ταινίες των κινηματογραφικών αφιερωμάτων και τις 300 νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες μικρού μήκους της Camera Zizanio. Δεκαοχτώ παλιοί και νέοι μηχανικοί προβολής έχουν επιστρατευτεί για να προβάλουν ταινίες τόσο της παλιάς (πλέον) τεχνολογίας του φιλμ 35 mm, όσο και των νέων τεχνολογιών (DCP, HD CAM κ.α.)
Δεκάδες κινηματογραφικά εργαστήρια θα λειτουργήσουν για τους μαθητές αλλά και για τους φοιτητές των ΤΕΙ. Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι κινηματογραφιστές θα μυήσουν τους νέους στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης αλλά και στη δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών.
Περισσότερα από 600 παιδιά από δεκάδες σχολεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας έρχονται εκδρομή στο Πύργο και την Ολυμπία για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.
Εβδομήντα παιδιά και εκπαιδευτικοί έρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (μόνο από την Ολλανδία έρχεται ομάδα 20 παιδιών και 7 εκπαιδευτικών).
Οι παραπάνω, οι οποίοι έρχονται καλύπτοντας οι ίδιοι όλα τα έξοδά τους, μαζί με τους «επίσημα καλεσμένους» του Φεστιβάλ (ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς διαγωνιζομένων ταινιών, θεσμικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιογράφους, διδάσκοντες στα κινηματογραφικά εργαστήρια κλπ), θα αλλάξουν για οχτώ μέρες την όψη του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής. Θα μετατρέψουν τον Πύργο σε ένα τεράστιο εργαστήρι παιδείας και πολιτισμού, εκατοντάδες κάμερες θα στείλουν τουλάχιστον σε 32 χώρες του εξωτερικού εικόνες μιας Ελλάδας της προόδου. Μιας Ελλάδας που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο. Και μαζί μ? αυτά εικόνες από τις πανέμορφες παραλίες μας, από την Ολυμπία, τον Επικούρειο Απόλλωνα, το δρυοδάσος της Φολόης κλπ.
Ογδόντα εθελοντές , μαζί με τα στελέχη του Φεστιβάλ, έχουν δημιουργήσει μια καλοκουρδισμένη μηχανή, για να φέρουν σε πέρας την τεράστια αυτή διοργάνωση… (psplatanou)