Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Κουβέντα στην «αυλή», με την ποιήτρια Νίκη Ταγκάλου



Αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει και αγαπά, η Νίκη ήρθε στην...
αυλή μας για να μας μιλήσει γι’ αυτό, αλλά και για να μας πει για όλα εκείνα που της δίνουν ζωή…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Υπήρχε κάποιος αγαπημένος σας ήρωας στον κόσμο των παραμυθιών;
To μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι η ανεμελιά αλλά και αυτό όχι απόλυτα. Η κάθε δεκαετία έχει τη δική ομορφιά, τις δικές της εμπειρίες και από όλες κάτι παίρνουμε και κάτι αφήνουμε. Αυτό είναι η ζωή. Αγαπημένο ήρωα παραμυθιών δεν είχα.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά ή μεγάλα μυστικά του εαυτού σας;
Εξαιρετικά μεγάλα θα έλεγα αλλά έχω το πλεονέκτημα, όσον αφορά την ποίηση, να κρύβω περίτεχνα πολλές εικόνες πίσω από τις λέξεις. Εάν ο αναγνώστης δεν αφοσιωθεί πλήρως στο ανάγνωσμα ίσως να μην καταλάβει απόλυτα κάποια πράγματα.

Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Προσωπικά βιώματα, ίσως όχι ακραία, σαν αυτά που –δυστυχώς- ακούμε καθημερινά αλλά πάντα η βία, είτε σωματική είτε ψυχολογική  είναι κάτι που κουβαλάμε μέσα μας σε όλη μας τη ζωή.

Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα συναισθήματα που νιώσατε τελειώνοντας αυτό σας το έργο;
Έκπληξη και συγκίνηση. Αυτό το βιβλίο για να ολοκληρωθεί έκανε περίπου δυόμιση χρόνια. Χρόνος πολύς για μένα.  Πρώτα ξεκίνησε να φωτογραφίζει ο Ν. Νικόπουλος, οι φωτογραφίες έφθαναν σε εμένα κατά δεκάδες, έκανα την επιλογή αναλόγως το συναίσθημα που μου έβγαζε η κάθε φωτογραφία και έγραφα πάνω σε αυτήν. Μετά φυσικά υπήρχε και η δυσκολία της ανάθεσης του έργου από Εκδοτικό Οίκο. Σε εκείνο το σημείο πίστεψα ότι το βιβλίο θα μείνει στο συρτάρι. Όταν μιλάμε για ένα βιβλίο φιλανθρωπικού χαρακτήρας υπάρχουν πάντα πολλές δυσκολίες. Τελικά όμως όλα καλά, θεωρώ μεγάλη τύχη ότι το βιβλίο το ανέλαβαν οι Εκδόσεις Grotesque του Ομίλου ΕΛΚΥΣΤΗΣ και όχι μόνο γιατί έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα αλλά και για τη μέγιστη προώθηση και διαφήμιση που έχει το βιβλίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα την Υπεύθυνη Εκδόσεων και Συγγραφέα επίσης, Εύα Παυλίδου.

Σε ποιο στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκεται η σχέση του Έλληνα με το βιβλίο;
Θα σας πω κάτι πολύ απλό που με χαροποίησε ιδιαίτερα, λίγες ημέρες πριν επισκέφθηκα το βιβλιοπωλείο Πολιτεία στο κέντρο της Αθήνας. Τριγύρω μου είχα πάρα πολλούς ανθρώπους με πολλά βιβλία στα χέρια τους. Αυτή η εικόνα με έκανε να βγω από το κατάστημα με ένα τεράστιο χαμόγελο λέγοντας στον εαυτό μου “είμαστε σε καλό δρόμο”.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας και ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Κάτι που έχω πει πολλές φορές, και θείο δώρο αλλά και ελάττωμα συγχρόνως θεωρώ το πείσμα μου. Λόγω αυτού και τυραννάω τον εαυτό μου αλλά και του χρωστάω πολλά.

Την μοίρα μας την ορίζουμε ή την δημιουργούμε με τις πράξεις μας;
Η μοίρα ως ένα μικρό σημείο είναι μοίρα, μετά είναι καθαρά οι επιλογές μας.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Εάν δεν υπήρχε ίσως να μην είχα επιβιώσει.

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;
Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η καθημερινότητα είναι δύσκολη και κουραστική. Το μυστικό είναι κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς να σκέφτεσαι τι έκανες μέσα στην ημέρα και να μπορείς να χαμογελάς. Τότε η όποια κούραση σβήνει.

Έχετε κάποιο «γούρι»;
Δεν είχα ποτέ. Ομολογώ όμως πως είμαι λίγο προληπτική.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Από φόβο και μόνο γιατί οι τέχνες εξαπολύουν αιχμηρές αλήθειες, επηρεάζουν ανθρώπους και ξυπνούν συνειδήσεις.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Κάτι που πιστεύω ακράδαντα και εκφράζω σε όλη μου τη ζωή. Θανατική ποινή στους παιδεραστές.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να ακολουθεί τα όνειρά του και να πράττει πάντα το καλό. Ότι δίνεις σε αυτή τη ζωή σου επιστρέφει πίσω.




Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και Επίτιμο Μέλος της International Art Academy. Κάτοχος Bachelor of Arts in Poetry.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- "ΜAXH ΕΡΩΤΩΝ" 2012 - "EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΙΩΠΗΣ" 2013 (Βραβείο ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014) - "ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ" 2014 (Βραβείο ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2015) - "30 ΗΜΕΡΕΣ" 2015 - "O ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ" 2017 - "ΕΡΩΤΕΣ ΕΝ ΤΑΦΩ" 2018 (Βραβείο Αριστείας Συγγραφικού Έργου 2018)
-“ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” 2019 Πλήθος δημοσιεύσεων της σε διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά και συμμετοχή σε ομαδικές ποιητικές συλλογές. Έχει τιμηθεί επίσης :
-ΒΡΑΒΕΙΟ "ΣΟΦΟΚΛΗΣ" στον 1o Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης "ΜΑΝΩΛΗ ΑΛΥΓΙΖΑΚΗ"
-Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ στα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2013 -Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ στα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2013. -ΒΡΑΒΕΙΟ "ΣΑΠΦΩ" στον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης " Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ" -ΒΡΑΒΕΙΟ "ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ" στον 2ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης " Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ" -ΕΠΑΙΝΟ στους 33ους Πανελλήνιου Ποιητικούς Αγώνες των Δελφών, της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών. To 2015 συμμετείχε στο εικαστικό Λεύκωμα “ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ" με σύγχρονες ποιήτριες και χαράκτριες. Μια πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας το οποίο εκτέθηκε για ένα μήνα στο Μουσείο Γουναρόπουλου.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)