Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

«Μια άδεια κουβαρίστρα», της Φωτεινής Βασιλείου… στο γραφείο της Κάλλης



Γιατί κλαις, κοριτσάκι, χάθηκες; Όχι, δε χάθηκα. Μήπως...
έχασες κάτι; Όχι, δεν έχασα. Τότε γιατί δεν είσαι χαρούμενη; Δεν ξέρω…
Η Αλίκη όλο ζηλεύει! Και όλο θυμώνει και σταματάει το παιχνίδι της στη μέση. Κι άλλες φορές, πάλι, βάζει τα κλάματα. Χαρούμενη πάντως δεν είναι.
Μια μέρα ρωτάει τον παππού της: Παππού, τι είναι χαρά; κι εκείνος για απάντηση της χαρίζει ένα κουτί με μια άδεια κουβαρίστρα. Έτσι ξεκινά η Αλίκη να ανακαλύπτει τη χαρά.
Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους; Ποια αόρατη κλωστή δένει τις χαρούμενες στιγμές και τις τυλίγει σε μια άδεια κουβαρίστρα;
«Μια άδεια κουβαρίστρα» ένα σύγχρονο παραμύθι της Φωτεινής Βασιλείου, εικόνες Ρένια Μεταλληνού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, για παιδιά από 3 έως 6 ετών.
Ο συμβολισμός της άδειας κουβαρίστρας δίνει στον μικρό αναγνώστη να καταλάβει το νόημα της ζωής!
Είναι πολύ δύσκολο σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά να μπουν στην θέση του άλλου, να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις πράξεις τους. Είναι ένα στάδιο που το ΕΓΩ είναι τόσο δυνατό ώστε νικά το ΕΜΕΙΣ. Κι εδώ έρχεται η λέξη «ενσυνάισθηση», αυτή η τόσο σημαντική λεξούλα που πρέπει να δουλευτεί πολύ για νικήσει τον εγωισμό και τη ζήλεια.
Η Ευτυχία που έχει χάσει η μικρή μας πρωταγωνίστρια θα τη βρει στα μικρά και ασήμαντα για πολλούς πράγματα της ζωής.
Και αυτό γίνεται μέσα από την προσφορά, την αλληλεγγύη, το σεβασμό, την αγάπη, την μην ανταγωνιστική φιλία.
Ο λόγος, οι εικόνες, η πλοκή κάνει το βιβλίο ξεχωριστό και άξιο να ανήκει στη βιβλιοθήκη μας. Θα πρότεινα να διαβαστεί και από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς επίσης θα τολμούσα  να πω «επιβάλλεται» και από ενήλικες!
Είναι ωραίο μέσα από τις λέξεις να ανακαλύπτεις ότι η ευτυχία που μπορεί να νιώσουμε έρχεται από την ευτυχία του άλλου…

Καλλιόπη Γραμμένου
 Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια
by Aylogyros news