Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

«Η μπαλάντα της Ζηνοβίας» της Ελένης Σβορώνου… στο γραφείο της Κάλλης



Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρίσκεται στο απόγειο...
της δύναμής της. Στα ανατολικά σύνορα του κράτους η Περσική Αυτοκρατορία, ολόχρυση και επιβλητική, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο. Κι ενώ οι αυτοκράτορες στη Ρώμη αλλάζουν σε όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, ένας αναπάντεχος κίνδυνος κάνει την εμφάνισή του κι αφήνει άφωνους ύπατους και συγκλητικούς.
Το όνομά της είναι Ζηνοβία. Μια γυναίκα, μία βασίλισσα ενός ασήμαντου, μέχρι πρότινος, βασιλείου, της Παλμύρας, υψώνει το ανάστημά της και απειλεί να φτάσει με τα στρατεύματά της ως τη Ρώμη!
Ποια είναι η Ζηνοβία; Ποια είναι η Παλμύρα της σημερινής Συρίας; Πώς κατόρθωσαν να φτάσουν τόσο ψηλά κάτω από τη μύτη δυο πανίσχυρων ηγεμόνων,  του Ρωμαίου αυτοκράτορα και του Πέρση βασιλιά; Και πώς κατάφεραν να συνταιριάσουν αρμονικά τον κόσμο και το πνεύμα της Δύσης και της Ανατολής;
Ακούς τα άπταιστα ελληνικά της Ζηνοβίας και απορείς. Βλέπεις από τη μια τα περσικά ρούχα των Παλμυρηνών και από την άλλη τους ελληνορωμαϊκούς τους τρόπους και σαστίζεις. Πού είμαι, στη Δύση ή στην Ανατολή;
Καλώς ήλθατε στην ιστορία μιας γυναίκας που ένωσε τα αντίθετα. Καλωσορίσατε στην ιστορία μιας πόλης που τόλμησε να είναι ελεύθερη.  Και πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας της.
Κι ακόμη πληρώνει…

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας» της Ελένης Σβορώνου, σε εικόνες Μαιρηλίας Φωτιάδου, που κυκλοφορεί από εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, καταλαβαίνεις ότι έχεις μπροστά σου ένα βιβλίο θησαυρό…
Για τους λάτρεις της ιστορίας, των παραδόσεων, της περιπέτειας και όχι μόνο.
Πλούσιο λεξιλόγιο, τεκμηριωμένο κείμενο με πολλές αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, χωρίς χρονολογίες και περιττά στοιχεία που κουράζουν τον αναγνώστη, μια μετάβαση από την ιστορία στο μυθιστόρημα που πετυχαίνει το σκοπό του.
Να μην κουράσει τον αναγνώστη, να τον αφυπνίσει, να τον προβληματίσει, να τον διασκεδάσει… να τον κάνει να απολαύσει ένα καλό εφηβικό λογοτέχνημα… κι αν θέλει να ψάξει την ιστορία λίγο παρά πέρα.
Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η θέση της γυναίκας, η αναφορά σε λαούς, οι αντιθέσεις και η μοίρα μιας πόλης που ακροβατεί ανάμεσα σε δυο αυτοκρατορίες, συνθέτουν ένα καλογραμμένο, επίκαιρο και αλληγορικό βιβλίο.
Η εικονογράφηση της Μαιρηλίας Φωτιάδου, είναι σκίτσα με μολύβι, ακουαρέλα με πινέλα, ασπρόμαυρα, που δίνουν ένταση, συναίσθημα, κίνηση ή στατικότατα, αγκαλιάζοντας το κείμενο, αναδεικνύοντάς το.
Στο τέλος του βιβλίου οι αναγνώστες θα βρουν το χρονολόγιο, το γλωσσάρι και τις πηγές. Στοιχεία που βοηθούν ακόμα περισσότερο τον αναγνώστη για την εξέλιξη της ιστορίας.
Το βιβλίο «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας» απέσπασε το Α’ Βραβείο στον 62ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Συντροφιάς στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων για παιδιά».

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια
by Aylogyros news