Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

«Η Λογοτεχνία της περιόδου του Μεσοπολέμου στη Δυτική Ελλάδα»



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει...
στο Αγρίνιο (αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου) πανελλήνιο επιστημονικό  συνέδριο λογοτεχνίας από την Πέμπτη 12 έως το Σάββατο 14 Απριλίου με θέμα τη λογοτεχνία της περιόδου του Μεσοπολέμου στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και με συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων της Λογοτεχνίας, πανεπιστημιακούς και φιλολόγους απ’ όλη την Ελλάδα.   
Ανάμεσα στους 50 και πλέον εισηγητές του συνεδρίου θα είναι και ο φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Πύργου Γιώργος Αγγελόπουλος με εισήγηση που έχει ως θέμα τη σχέση του Πυργιώτη ποιητή και δοκιμιογράφου Θεόδωρου Ξύδη με την ποίηση του Άγγελου Σικελιανού. Ο Θ. Ξύδης, που γεννήθηκε στον Πύργο το 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 1985-εκτός από εξαίρετος δοκιμιογράφος και θρησκευτικός κυρίως ποιητής-υπήρξε φίλος, μελετητής και βιογράφος του Σικελιανού. Προσηλώθηκε στο έργο του ποιητή της «δελφικής ιδέας» με «μακρότατη θητεία αγάπης και ευλαβείας», όπως τονίζει ο ίδιος στη μελέτη του για το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
  Ο εισηγητής θα παρουσιάσει τέσσερα βασικά μοτίβα της ποίησης του Σικελιανού όπως τα ανέλυσε ο Ξύδης στη μελέτη του για το Σικελιανό: τη θρησκευτική βούληση, τη φυσιολατρία, το μυστικισμό και το ερωτικό στοιχείο στην ποίησή του.