Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ο (μελλοντικός) ραδιοφωνικός οδικός χάρτης...



Οι αναλογικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα λειτουργούν...
παράλληλα με τη χορήγηση των ψηφιακών αδειών από το ΕΣΡ. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τον νόμο για το ραδιόφωνο που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τις απαιτήσεις της «τρόικας».
Τα βήματα είναι τα εξής: Στις 17 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων των εταιρειών που θέλουν να διεκδικήσουν για 15 χρόνια τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ψηφιακής εποχής. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 24 Μαΐου. Το αντίτιμο για τον εθνικό πάροχο είναι 1 εκατ. ευρώ (τιμή εκκίνησης), ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους περιφερειακούς. Η ΕΡΤ θα λειτουργεί ως πάροχος δικτύου για τα δικά της ραδιοφωνικά προγράμματα.
Το ΕΣΡ σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να προχωρήσει στην προκήρυξη των ψηφιακών ραδιοφωνικών συχνοτήτων, όπου θα διατεθούν και οι 16 ραδιοφωνικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Στην περίπτωση αυτών των αδειών θα γίνει δημοπρασία και θα δοθεί οικονομικό αντάλλαγμα.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εκπομπής (περιφέρεια) θα υπάρχει δήλωση συνοδευόμενη από χαμηλό οικονομικό τίμημα και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, τις οποίες θα αξιολογεί το ΕΣΡ, θα χορηγούνται οι άδειες.
Οι σταθμοί που εκπέμπουν σήμερα (φυσικά χωρίς άδεια) θα συνεχίσουν να μεταδίδουν πρόγραμμα με αναλογικό τρόπο μέχρι να υπάρξει επαρκής κάλυψη της επικράτειας με ψηφιακές ραδιοφωνικές συσκευές... (typologies.gr)