Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Κοινά παυσίπονα επηρεάζουν τη σκέψη και τα συναισθήματά μας…


Από την Έφη Τσιβίκα


Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα φάρμακα, όπως...
η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη, ενδέχεται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, βιώνουμε το συναισθηματικό πόνο και αντιδρούμε σε οπτικά ερεθίσματα που προκαλούν συναισθήματα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences.
Οι συντάκτες του άρθρου, οι οποίοι διεξήγαγαν ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παυσίπονα που χορηγούνται και χωρίς συνταγή γιατρού, επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τον άνθρωπο και η επιρροή αυτή μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως εξής:
– Ευαισθησία σε συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες: Συγκριτικά με όσες έλαβαν εικονικά φάρμακα, οι γυναίκες που πήραν μια δόση ιβουπροφαίνης ανέφεραν λιγότερα συναισθήματα πόνου από συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες, όπως αποκλεισμό από ένα παιχνίδι ή γράψιμο για μία προδοσία. Το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα παρουσίασαν οι άνδρες.
– Συμπόνια: Συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο, εκείνοι που είχαν πάρει μια δόση παρακεταμόλης αναστατώθηκαν λιγότερο συναισθηματικά διαβάζοντας για την εμπειρία ενός άλλου ατόμου που είχε βιώσει σωματικό ή συναισθηματικό πόνο και ένιωθαν λιγότερη συμπόνια για το άτομο αυτό.
– Ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών: Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου τα άτομα που είχαν πάρει μια δόση παρακεταμόλης έκαναν περισσότερα λάθη αβλεψίας σε έναν παιχνίδι όπου τους ζητήθηκε, σε διάφορες χρονικές στιγμές, είτε να κάνουν είτε να μην κάνουν κάτι συγκεκριμένο.
– Αντιδράσεις σε αντικείμενα που προκαλούν συναισθήματα: Τα άτομα που είχαν πάρει παρακεταμόλη βαθμολόγησαν φωτογραφίες λιγότερο ακραία ως «ευχάριστες» και «δυσάρεστες», σε σχέση με τα άτομα που είχαν λάβει placebo.
– Δυσφορία λόγω αποχωρισμού προσωπικού αντικειμένου: Όταν τους ζητήθηκε να πουλήσουν ένα αντικείμενο τους, τα άτομα που είχαν πάρει παρακεταμόλη όρισαν μια τιμή χαμηλότερη, απ’ αυτήν που είχαν ορίσει τα άτομα της ομάδας ελέγχου.
«Τα ευρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανησυχητικά. Οι καταναλωτές υποθέτουν ότι όταν παίρνουν ένα  μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό φάρμακο, θα ανακουφίσουν τα σωματικά τους συμπτώματα, αλλά δεν αναμένουν ευρύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις», γράφουν οι συντάκτες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ενώ τα εν λόγω φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βιώνουν συναισθηματικό πόνο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά τους και να καθοριστεί εάν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα που τα λαμβάνουν σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή γι’ αυτά που πάσχουν από κατάθλιψη και δυσκολεύονται να αισθανθούν ευχαρίστηση… (mononews.gr)