Με νέα της προειδοποίηση, η
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (EFSA) ενημερώνει για τη χημική
ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα καθημερινής χρήσης και ενδέχεται να...
αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους καταναλωτές κάθε ηλικίας.
Πρόκειται για το
ακρυλαμίδιο των τροφίμων και τους μεταβολίτες του, που σύμφωνα με έρευνες σε
πειραματόζωα, βλάπτουν το DNA και προκαλούν καρκίνο.
Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε
δεκάδες τρόφιμα καθημερινής χρήσης και επειδή η πρόσληψή του δυνητικά είναι
μεγάλη, υπάρχει ανησυχία για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών.
Σε κάθε περίπτωση, πιο εκτεθειμένα
στον κίνδυνο φαίνεται να είναι τα παιδιά, καθώς το ακρυλαμίδιο περιέχεται σε
πολλά τρόφιμα που προορίζονται γι” αυτά και η πρόσληψή του είναι αυξημένη σε
συνάρτηση με το σωματικό τους βάρος.
Πού εντοπίζεται το επικίνδυνο
ακρυλαμίδιο
Σύμφωνα με την EFSA,
κυριότερες διατροφικές πηγές ακρυλαμιδίου είναι τα τηγανητά προϊόντα πατάτας,
τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές και το μαλακό ψωμί.
Μάλιστα, όσο πιο σκούρο
είναι το χρώμα των προϊόντων αυτών, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του.
Παρότι σημαντική πηγή του
είναι ο καφές, η πρόσληψή του από αυτόν είναι μικρή, διότι ο καφές αραιώνεται
για να καταναλωθεί.
Τα δείγματα που αξιολογήθηκαν για
την εξαγωγή των συμπερασμάτων προέρχονται από βασικές κατηγορίες τροφίμων,
όπως:
– Οι έτοιμες προς
κατανάλωση τηγανητές πατάτες
– Τα τσιπς πατάτας και οι
προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες/προϊόντα πατάτας για μαγείρεμα στο σπίτι
– Το μαλακό ψωμί, τα
δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παρόμοια
προϊόντα
– Ο καφές και τα
υποκατάστατα καφέ
– Οι βρεφικές τροφές και
τα επεξεργασμένα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά με ή χωρίς βάση τα
δημητριακά.
Τα
δείγματα συνελέγησαν και αναλύθηκαν από το 2010 σε 24 ευρωπαϊκές χώρες,
συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας… (onmed)