Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η Παρθένα Τσοκτουρίδου, απαντά στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Με οδηγούς την αγάπη, την πίστη και την ελπίδα για τη ζωή, η Παρθένα μέσα από αυτή μας την κουβέντα μας μαθαίνει πώς να γίνουμε μέσα από ένα όνειρο, να γίνουμε σκηνοθέτες της ζωής μας…

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Το Λούνα-Παρκ του πατέρα μου και οι τόποι που επισκεπτόμουν στα πανηγύρια μαζί του. Η ανεμελιά, η αγάπη και η ασφάλεια των γονιών μου. Ο παππούς και η γιαγιά στο χωριό. Τα γάργαρα νερά που κυλούσαν άφθονα στα αυλάκια. Η καθαρή φύση. Το σχολείο. Οι δάσκαλοί μου. Τα γιασεμιά των ποιημάτων μου. Τα θεατρικά σκετς που έπαιζα. Το πρώτο ποίημά μου.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Η Κοκκινοσκουφίτσα. Μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθητική κι ας μην ήταν υπάκουη, όπως αποδείχτηκε ότι ήταν. Δεν την ήθελα όμως έτσι όπως την παρουσίαζαν στα παραμύθια. Την ονειρευόμουν να σνομπάρει τον λύκο και να έχει φίλους-συμμάχους τα ζώα στη φύση που θα την υπερασπίζονταν σε περίπτωση κινδύνου. Ο κυνηγός με το όπλο του με τρόμαζε και δεν τον θεωρούσα ποτέ υπερασπιστή των ανθρώπων και των ζώων. Κάτι κακό μου έβγαζε. Δεν τον συμπαθούσα. Ήθελα αλλαγές και σ’ αυτό το παραμύθι, αλλά και στην Κοκκινοσκουφίτσα.

Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Ναι, απόλυτα ναι, μόνο και εφόσον φυσικά το έχει μετανιώσει πραγματικά.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Την μεγαλοψυχία μου!

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Οι φοβίες μου.

Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Δεν θα την καλόπιανα! Θα την άρπαζα από το γιακά, αλλά μόνο όταν θα μου δινότανε η ευκαιρία.

Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Με έργα και πράξεις. Δίχως τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες.

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Πολύ λίγες φορές, όπως πολύ λίγες φορές υπάρχει και η απαισιοδοξία.

Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Με τη συγγραφή και τη ζωγραφική.

Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Την αγάπη, την πίστη και την ελπίδα για τη ζωή.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία; Η Μαντώ Μαυρογένους.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Ο υπολογιστής μου.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε; Δυσοίωνο.

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει; Και τα δύο.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων; Το δε βαριέσαι!

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Το Νόμο της δικαιοσύνης στην σωστή ανακατανομή του πλούτου και την υπεράσπιση των φτωχών, των ανήμπορων και των αδυνάτων.

Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Τη χαζομάρα.

Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Πούμα.

Πιστεύετε στα όνειρα; Ανάλογα τα όνειρα. Κάποια είναι προφητικά και κάποια άλλα δηλώνουν την ψυχοσύνθεση και τις επιθυμίες μας. Με επηρεάζουν θα έλεγα σημαντικά όταν με προβληματίζουν με τον έντονο και συγκινησιακό χαρακτήρα τους τόσο που μπορούν να με κάνουν να δημιουργήσω κάτι εποικοδομητικό σε κάποιους τομείς. Κάποια συγκεκριμένα όνειρα είναι σημαδιακά για μένα και πιστεύω πως προέρχονται από την διαίσθησή μου. Κάποια άλλα είναι ασήμαντα και πιστεύω ότι τα βλέπω επειδή θέλω να παίξω μια ταινία στον ύπνο μου στην οποία σκηνοθέτης είναι ο εαυτός μου.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να αγαπάει τον πλησίον του.


Η Παρθένα Τσοκτουρίδου είναι ζωγράφος, ηθοποιός, παρουσιάστρια βιβλίων, διοργανώτρια καλλιτεχνικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, συγγραφέας και ποιήτρια. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Εκπρόσωπος της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού» στο Ν. Κοζάνης, Μέλος Επαρχιακού Εικαστικού Συλλόγου, και Σύμβουλος της Ακαδημίας Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών.
Γεννήθηκε στην Πτολ/δα του Ν. Κοζάνης. Δίδασκε την Αγγλική γλώσσα σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, παρακολουθώντας ταυτόχρονα μαθήματα δημοσιογραφίας, ζωγραφικής, κεραμικής κ.α. Παράλληλα, συμμετείχε σε συναυλίες με έντεχνο τραγούδι και πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Εορδαία. Διετέλεσε πρόεδρος σε Κοινωνικούς και Πολιτιστικούς φορείς, καθώς και ταμίας σε επιστημονικό φορέα, με δραστηριότητες επίσης σκηνοθετικές παιδικών έργων.
Το 1994 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο «Οι πατρογονικές ρίζες των Κομνηνιωτών», ιστορικό-λαογραφικό, εκδόσεις «Δίπτυχο». Θεατρική διασκευή για κουκλοθέατρο, το οποίο με τον τίτλο «Αίσωπε αγαπητέ» παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως επίσης και η διασκευή της για παιδιά με τίτλο «Ο ποντικός και η θυγατέρα του», η οποία παίχτηκε δύο φορές στην Πτολ/δα σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Το 2005 παρουσίασε την εικοσάχρονη πολιτιστική της μελέτη: «Ο Μωμόγερος στη σκιά του Μώμου» σε φιλολογική βραδιά της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις των Κομνηνών.
Το 2006 εξέδωσε το τρίτο βιβλίο της, ποντιακή θεατρική παραγωγή, με τίτλο: «Οι Κοτζαμάνοι ιμνύσταν Μωμόγεροι», στον εκδοτικό οίκο “Copy House”. Η δραστηριότητα αυτή μαζί με το Βιογραφικό της συμπεριλήφθηκε στην Ποντιακή Εγκυκλοπαίδεια του Μαλλιάρη. Συμμετείχε σε πολλές ποιητικές ανθολογίες του εκδοτικού οίκου «Υδρόγειος», του Πολιτιστικού Φορέα «Αμφικτυονία Ελληνισμού», της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και της Εγκυκλοπαίδειας του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, σε λεξικά της ελληνικής διανόησης και συλλεκτικό βιβλίο Τέχνης με βιογραφικό και ζωγραφικά έργα της.
Απέσπασε (26) σημαντικές διακρίσεις (Βραβεία, Επαίνους και Τιμητικές) από Διάφορους Φορείς σε πανελλαδικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο, τους εξής: Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, Ένωση Σμυρναίων – Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος, Διασπορική Λογοτεχνική Στοά Μελβούρνης, Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Πολιτιστικός φορέας «Αμφικτυονία Ελληνισμού», Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσ/νίκης, Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης, Εκδόσεις «Υδρόγειος», Περιοδικό «Κελαινώ» του Λογοτεχνικού Ομίλου ΖΑΛΩΝΗ, Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας, Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών, Ακαδημία Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών, Δήμος Εορδαίας, Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Καισάρειας Κοζάνης, Λαογραφικό Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογο Σαλαμίνας «Καφενείο των Ιδεών».
Το 2008 εξέδωσε το τέταρτο βιβλίο της, ένα εκπαιδευτικό παραμύθι – μυθιστόρημα με τίτλο: «Η Ζούμπη στον μυστικό κόσμο της παραμυθένιας φύσης» στον εκδοτικό οίκο “COPY HOUSE’’.
Το 2009 εξέδωσε συλλεκτική συλλογή παιδικών θεατρικών της έργων με τίτλο: «Τα Μορμoλύκεια».
Το 2011 εξέδωσε το παραμύθι των Διαβητικών «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ», εκδόσεις «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».
Το 2013 εξέδωσε το βιβλίο της «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο», το οποίο αργότερα πήρε πανελλαδική βράβευση από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών» στα πλαίσια του 30ου Πανελληνίου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας που διεξήχθη στη Σαλαμίνα, με τη συνεργασία του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Άρθρα και ποιήματά της βρίσκονται σε εφημερίδες και περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά). Διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια παρουσίασαν για πολλοστές φορές τις καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές δραστηριότητές της και βιβλία της βρίσκονται σε όλες τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, καθώς και στην Α΄βάθμια και Β΄θμια Εκπαίδευση του Νομού Κοζάνης.


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)