Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ο ουρανός ξαφνικά γέμισε αστερόσκονη…από σμαράγδι!!!


Στις 9 Μαΐου 2015, στο πλαίσια του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Φανταστικού, που διοργανώθηκε από το περιοδικό ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στο Bat City Club στην Αθήνα, έγινε...
και η απονομή των βραβείων Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2014, τα οποία περιλαμβάνουν τις κατηγορίες: Φαντασία, Επιστημονική Φαντασία, Ιστορίες Τρόμου. Ανάμεσα στους διακριθέντες και η Σμαραγδή Μητροπούλου, η οποία έλαβε Α΄ βραβείο στην κατηγορία Φαντασία για το αφήγημά της «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την υπόθεση του αφηγήματος, μας  χαμογέλασε αινιγματικά, και είπε να μοιραστεί μαζί μας μερικά αποσπάσματα από το έργο:

«Ο ουρανός ξαφνικά γέμισε αστερόσκονη.
Πού βρίσκομαι; Πού πηγαίνω; Αιωρούμαι ανάμεσα στο χτες, στο σήμερα και στο αύριο. Ξεκίνησα πάνω σ’ ένα άσπρο σύννεφο, πετώντας πάνω απ’ το Αιγαίο.  Μια λέξη μόνο: «σ’ αγαπώ, να το θυμάσαι»…και μετά χάθηκα στα ύψη, αναζητώντας μια πατρίδα καινούργια………»
«Το παράξενο φυτό εξακολουθούσε να παραμένει εκεί, να ανθίζει και να μοσχοβολά. Είχε φυτρώσει μια φθινοπωρινή βραδιά κι από τότε όλο δυνάμωνε και θέριευε.. Διάφορες ιστορίες συνδέονταν με την ύπαρξή του. Κάποιοι μιλούσαν  για μια παράξενη παρουσία-αόρατη μα και τόσο αισθητή ταυτόχρονα-και για ένα τραγούδι. Ποιος να τις επιβεβαιώσει;»



Εκτός από το βραβείο Larry Niven, η Σμαραγδή έχει τιμηθεί και από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για τα θεατρικά της έργα «Η γη της επαγγελίας» και «Πριν ο ήλιος δύσει» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ). Επίσης, στο δικτυακό τόπο www.tovivlio.net υπάρχει σε μορφή e-book το παραμύθι της («για εμάς τα μεγάλα παιδιά…») « Ο θησαυρός της γιαγιάς».
Για τη Σμαραγδή, η ίδια η ζωή είναι το πιο όμορφο ταξίδι. Όσον αφορά το δικό της ταξίδι, όπως μας λέει η ίδια: «Γεννήθηκα  στην Αθήνα, μα τα φτερά του ανέμου και οι καλές νεράιδες μοίρες μου ευδόκησαν να μεγαλώσω σε μια από τις ωραιότερες καστροπολιτείες του Μοριά, τη Μεθώνη.
Σπούδασα Ιστορία κι Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά-διψώντας για περεταίρω γνώση- έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Cardiff University (Μεγάλη Βρετανία). Επίσης, είμαι διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), ενώ έχω παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Εργάστηκα για ένα μεγάλο διάστημα σε φροντιστήρια της Αθήνας. Τα δε τελευταία χρόνια υπηρετώ ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στα νησιά του Αιγαίου. Για να το πω πιο ποιητικά, κάθε Σεπτέμβρη μπαίνω σ’ ένα καράβι κρατώντας μια βαλίτσα γεμάτη ρούχα και όνειρα. Τήνος… Μήλος… Πύλος… Πάτμος… οι σταθμοί μου.  Τόποι με σημασία ιερή και ιστορική συνάμα.
Τήνος… το νησί της Παναγιάς. Μήλος… το νησί των κατακομβών. Πάτμος… το νησί της Αποκάλυψης. Πύλος… ο υγρός τάφος του τουρκοαιγυπτιακού στόλου….»

Τέλος, σε ερώτησή μας τι τη γεμίζει περισσότερο: η εκπαίδευση ή η συγγραφή, μας απαντά: «Και στα δυο έχω δώσει (και δίνω) κομμάτια του εαυτού μου… τα καλύτερα και τα πιο αγαπημένα».