Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

«Χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας η εποχική γρίπη



Σε έξαρση βρίσκεται σε βόρεια και κεντρική Ευρώπη η εποχική γρίπη. Και μπορεί στη χώρα μας να μην έχουμε ακόμα-ευτυχώς- σοβαρά κρούσματα γρίπης, ωστόσο...

το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιεί για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε όλοι μας, μιας και βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα.
Σε Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Ολλανδία και Ιταλία η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση με 135 βαριά περιστατικά να έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, λοιπόν,  οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από αυτήν. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, ενώ ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Πως μεταδίδεται η γρίπη
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με τα μικροσταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα καθώς και με την επαφή μολυσμένων επιφανειών και αντικειμένων και στη συνέχεια με την επαφή στα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Το κρύο και ο συγχρωτισμός ευνοούν τη μετάδοσή της.

Τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και χαρακτηρίζονται από υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα. Στα παιδιά μπορεί επιπλέον να εμφανιστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό-πόνος στην κοιλιά, ναυτίες, έμετοι.

Τι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα στα παιδιά
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στα παιδιά είναι ο υψηλός και επίμονος πυρετός, η γρήγορη και δύσκολη αναπνοή, η άρνηση για φαγητό, η έλλειψη διάθεσης και η υπνηλία και ο επίμονος βήχας.
Πώς ξεχωρίζουμε όμως της γρίπης από το κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς και τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται σε καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμο ενώ διαρκούν λιγότερο. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα. 
Εάν αρρωστήσουμε από τη γρίπη θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαφή με τον γιατρό μας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, ενώ συστήνεται η παραμονή στο σπίτι. Όταν είστε άρρωστοι, συμβουλεύουν οι ειδικοί, αποφύγετε, εφ΄ όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην  αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι. Επίσης λένε καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών, αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εμβολιάζονται εγκαίρως αλλά και οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε αυτές ανήκουν οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, παιδιά και ενήλικες με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, οι έγκυες γυναίκες β΄και γ΄τριμήνου και παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη… (newpost)