Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος" με έθιμα και παραδόσεις… στα σχολεία!!!



Από τον Μάρτιο του 2010, η Πολιτιστική Ομάδα "Αρχιπέλαγος" παρουσιάζει σε σχολεία Ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Καλύμνου και των Δωδεκανήσων.
Οι παρουσιάσεις είναι διαδραστικές με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών...

Τα θέματα που παρουσιάζονται είναι "οι σφουγγαράδες της Καλύμνου" , "το σφουγγάρι - φυσιολογία-χρήσεις-επεξεργασία" και "'έθιμα των Δωδεκανήσων" ανάλογα με την χρονική περίοδο της παρουσίασης. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα Αρσάκεια Ψυχικού, την Λεόντειο Ν. Σμύρνης και μεγάλο αριθμό δημοτικών σχολείων στην Αθήνα, το Περιστέρι, τον Πειραιά και το Ίλιον.
Στην προσπάθεια αυτή, έχει σταθεί αρωγός η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ιδιαίτερα η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, απασχόλησης & δια βίου μάθησης κ. Δεσπ. Διακοσταυριανού-Σώζου…



7 Φεβρουαρίου 2013

Για μία ακόμα φορά, διαπιστώσαμε πόσο αναγκαίες είναι οι επιμορφωτικές παρουσιάσεις στα σχολεία, μόλις επισκεφθήκαμε το 46ο Δημοτικό Σχολείο στα Μανιάτικα του Πειραιά ...
Οι δάσκαλοι και οι μικροί μαθητές, μας περίμεναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, με πολλή λαχτάρα να μάθουν για τα Δωδεκάνησα, τις παραδόσεις τους και τα επαγγέλματα που χάνονται , όπως οι σφουγγαράδες της Καλύμνου, που ήταν και το θέμα μας.
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίασης. Οι απορίες πολλές ! Άλλωστε πρώτη φορά άκουγαν για τους σφουγγαράδες και το σφουγγάρι ... πρώτη φορά ερχόντουσαν και σε επαφή με το ΦΥΣΙΚΟ σφουγγάρι !
Επόμενο είναι, μετά από τέτοια υποδοχή και ενδιαφέρον να συνεχίσουμε με ακόμα περισσότερη θέρμη αυτό που πλέον κάναμε "θεσμό" !
"Το ταξίδι συνεχίζεται !"  (http://www.arxipelagos.org/blog.html)
Για κάθε πληροφορία… στείλτε e-mail στο info@arxipelagos.org