Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ιστορικές καιρικές καταστροφές στην Ελλάδα...



Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα από την καταιγίδα που έχει "πνίξει" την Αττική από τα ξημερώματα...
Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ρέματα που υπερχείλισαν και δρόμοι "ποτάμια" και εξαιτίας της βροχής και εξαιτίας της κίνησης.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ιστορία έχει μια τάση να επαναλαμβάνεται όπως έχουμε δει και αυτό φαίνεται να ειναι σύμφωνο και με τον καιρό...



Στις 05/07 1907 στα Τρίκαλα, μετά από έντονη καταιγίδα 1200 σπίτια καταστράφηκαν και 6000 άτομα έμειναν άστεγοι από ορμητικό κύμα που προκλήθηκε στο ποταμό Ληθαίο. Η καταιγίδα πήρε την ζωή εκατό ανθρώπων.

Στις 04/11 1924 στην Καλαμάτα μετά από νεροποντή που είχε διάρκεια 3 ωρών και δεκαπέντε θύματα το κράτος βρέθηκε αντιμέτωπο με ζημιές ύψους 200 εκατομμυρίων δραχμών

Στις 28/11/1928 πάνω από 200 σπίτια κατέρρευσαν, αρδευτικά έργα καταστράφηκαν  το ξεχείλισμα του Πηνειού κατέστρεψε εξ'ολοκλήρου την γεωργική παραγωγή και παρέσυρε τα αντιπλημμυρικά έργα. Στο Γύθειο το 30% της ελαιοπαραγωγής καταστράφηκε, στη Σπάρτη διεκόπη η λειτουργία της γραμμής Αθηνών - Πελ/νήσου αφού εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία μεταξύ Ζευγολατίου - Τεμένης. Η ισχυρή καταιγίδα πήρε την ζωή 10 ανθρώπων.

Τον Νοέμβριο του 1932 στην Κρήτη προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές μετά από ισχυρή καταιγίδα καθώς μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων και χιλιάδες δέντρα ξεριζώθηκαν. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και αρκετά αρδευτικά έργα καταστράφηκαν. Από την καταιγίδα δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα αλλά πολλά ζώα πνίγηκαν. Καταστράφηκε επίσης η γέφυρα της Πέτρας.

Διάφορες μικρές και μεγάλες κακοκαιρίες συνέχισαν να πλήττουν την Ελλάδα αλλά τον Νοέμβριο του 1979 μια μαζική κακοκαιρία πήρε την ζωή 5 ανθρώπων. Οι βροχές έσπασαν το φράγμα του ποταμού ΄Αγρα στην Έδεσσα και στο Λιποχώρι και στην περιφερική διώρυγα Βερμίου στο 66ο χλμ της οδού Θεσ/κης-Βέροιας παρασύρθηκαν αναχώματα, γκρέμισαν γέφυρες (Ημαθία οδικές γέφυρες Αγίας Μαρίνας, Τριποτάμου, Πολλά Νερά). Από την καταιγίδα πλημμύρισαν πολλά χωριά, έγινε καθίζηση στον εθνικό δρόμο κοντά στην περιφέρεια Τάφρο της Ημαθίας.Η καταιγίδα του 79' ηταν μια απο τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων καθώς 60.000 στρέμματα γης πλημμύρισαν και 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και 5.000 στρέμματα πλημμύρισαν στην πεδιάδα της Πέλλας.

Το 1987 η Ελλάδα και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας έζησαν μια από τις μεγαλύτερες καιρικές καταστροφές όλων των εποχών αφού πλημμύρισαν συνολικά 80.000 στρέμματα σιταριού, τεύτλων, καθώς και πολλά σπίτια και καταστήματα κυρίως στη Λάρισα και στην Θεσσαλονίκη. Επίσης κατέρρευσε τμήμα γέφυρας που βρισκόταν στο 24ο χλμ παλιάς εθνικής οδού Έδεσσας Φλώρινας. 10 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Μετά από μια ισχυρή νεροποντή που κράτησε μόνο μισή ώρα στις 19 Νοεμβρίου το 1992 στην Καβάλα μέσα σε μισή ώρα ισοπεδώθηκε η περιοχή και καταστράφηκαν 40 αυτοκίνητα, ενώ κατέρρευσαν πολλά σπίτια. Το οδικό δίκτυο καταστράφηκε κατά το 70%... (meteoclub-onalert)