Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι πολύκροτες απόπειρες δολοφονίας…



Η δημόσια ζωή είναι δύσκολο πράγμα. Οι μεγάλες προσωπικότητες, ιδίως οι πολιτικοί, δεν είναι αντιμέτωποι μόνο με τους αντιπάλους τους ή με τυχόν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, αλλά μπορούν να αποτελέσουν στόχο δολοφονικής επίθεσης...

 
Στην ιστορία, πολλοί πολιτικοί, όπως τα αδέλφια Κένεντι, ο Λίνκολν και ο Ούλοφ Πάλμε, έπεσαν θύματα τέτοιων επιθέσεων. Άλλοι, όπως ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, γλίτωσαν, τραυματισμένοι ή όχι.
Αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας. 

Αχμέντ Ντογκάν
Η πιο πρόσφατη περίπτωση που προκάλεσε αίσθηση. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο πρόεδρος του βουλγαρικού Κινήματος των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών, ανέβηκε στο βήμα για να απευθυνθεί στα μέλη του κόμματος. Ένας άνδρας τον πλησίασε και έβαλε ένα όπλο μπροστά στο πρόσωπό του και πάτησε τη σκανδάλη. Για κακή τύχη του επίδοξου φονέα, το όπλο... δεν αντέδρασε καν. Ο Ντογκάν διατήρησε την ψυχραιμία του και καθυστέρησε τον ταραξία, ο οποίος λίγο αργότερα βρέθηκε... κάτω από αρκετούς άνδρες της ασφάλειας που τον ξυλοφόρτωσαν. Οι εικόνες από το συμβάν ήταν σοκαριστικές, όμως, όπως αποκαλύφθηκε, ο δράστης κρατούσε όπλο αερίου και ακόμη και αν είχε πυροβολήσει, το «θύμα» του δεν θα τραυματιζόταν σοβαρά. 

Φιντέλ Κάστρο 
Ο πρώην ηγέτης της Κούβας είναι ένας πραγματικός ρέκορντμαν – και με τη «βούλα» του βιβλίου Γκίνες – καθώς, από το 1959, έχουν καταγραφεί... 639 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του! Σχεδόν όλες είχαν διαταχθεί από τη CIA. 
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τους επίδοξους δολοφόνους ήταν πολλές και διαφορετικές, αλλά όλες απέτυχαν: ελεύθεροι σκοπευτές, εκρηκτικά στα παπούτσια του, δηλητήριο στα πούρα του, μέχρι και μια μικρή βόμβα, κρυμμένη σε ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ.
Ρόναλντ Ρέιγκαν 
Στις 30 Μαρτίου του 1981, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε συμπληρώσει δύο μήνες στην προεδρία των ΗΠΑ. Καθώς έφευγε με τη συνοδεία του από ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον, μετά από μία ομιλία, δέχθηκε πυρά από τον Τζον Χίνκλι. Οι σφαίρες χτύπησαν τον ίδιο και τρία άτομα της φρουράς του. Ο Ρέιγκαν υπέστη διάτρηση πνεύμονα και είχε σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, αλλά ανάρρωσε εντυπωσιακά γρήγορα. 
Ο δράστης συνελήφθη και αποκάλυψε πως δεν είχει πολιτικά, αλλά... ερωτικά κίνητρα: ήθελε να προσελκύσει την προσοχή της ηθοποιού Τζόντι Φόστερ! Ο Χίνκλι κρίθηκε αθώος λόγω παράνοιας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ψυχιατρική κλινική. 

Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος
Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα έγινε στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου, στις 13 Μαΐου του 1981. Ο Πάπας διέσχιζε την πλατεία πάνω στο ειδικό όχημά του και χαιρετούσε το πλήθος, όταν πυροβολήθηκε στην κοιλιά από τον Αλί Αγκτσά, έναν εκτελεστή με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο. Ο Πάπας κινδύνεψε να πεθάνει από αιμορραγία, όμως οι γιατροί κατάφεραν να τον σώσουν, μετά από πεντάωρη επέμβαση. Ο Αγκτσά, ο οποίος δήλωσε ότι θέλησε να σκοτώσει τον Πάπα επειδή τον θεωρούσε σύμβολο του καπιταλισμού, καταδικάστηκε σε ισόβια. Το 2000 εκδόθηκε στην Τουρκία. Δύο χρόνια μετά την επίθεση ο Πάπας επισκέφθηκε τον επίδοξο δολοφόνο του στη φυλακή και μίλησε μαζί του για είκοσι λεπτά. 

Θίοντορ Ρούσβελτ 
Τον Οκτώβριο του 1912 ο αμερικανός πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ ετοιμαζόταν για μία προεκλογική ομιλία στο Γουισκόνσιν. Την ώρα που σηκώθηκε από τη θέση του για να ανέβει στο βήμα, ο πρόεδρος δέχθηκε μία σφαίρα που διαπέρασε τη θήκη των γυαλιών του και τον τραυμάτισε στο στήθος. Ο Ρούσβελτ ήταν δεινός κυνηγός και κατάλαβε αμέσως ότι η σφαίρα δεν είχε φθάσει στον πνεύμονα. Έτσι, εκφώνησε το λόγο του αιμορραγώντας και είπε στο έκπληκτο κοινό: «Όπως βλέπετε, κάποιος με πυροβόλησε. Όμως δεν αρκεί μία σφαίρα για να σκοτώσεις ένα θηρίο». 
Αργότερα, οι γιατροί έκριναν ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να αφαιρέσουν τη σφαίρα και έτσι ο Ρούσβελτ έζησε με αυτήν μέχρι το θάνατό του! (newsbeast)