Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ψάχνουν τη γιατρειά τους στα βότανα!!!



Το «φαρμακείο» της φύσης προτιμούν ολοένα και περισσότεροι Ηρακλειώτες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την υγεία τους...


Άλλοι ακολουθούν αυτό το δρόμο χρόνια, άλλοι πάλι επιλέγουν τα βότανα διότι λόγω κρίσης δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, άλλοι πάλι επισκέπτονται τα βοτανοπωλεία, επειδή άκουσαν από κάποιο γνωστό ότι βοηθήθηκε ή θεραπεύτηκε, διότι υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις.
Όποιος και να είναι ο λόγος το βότανο ήταν και είναι ένα «φάρμακο» που δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό.
Συνήθως, όσοι επιλέγουν τα βότανα ή μίξεις βοτάνων υποφέρουν από αϋπνία, πίεση , σάκχαρο, χοληστερίνη και πέτρες στα νεφρά.
Όπως είπαν μιλώντας στο MadeinCreta δύο νέοι άνθρωποι που αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το βότανο, και δεν το μετάνιωσαν, οι κύριοι Νίκος Δοξαστάκης και Θεοδόσης Μπέσης, η συντριπτική πλειοψηφία της πελατείας τους, ψάχνει να βρει βότανα για αυτούς τους λόγους.
Νούμερο ένα πρόβλημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηαϋπνία για τις γυναίκες και οι πέτρες στα νεφρά για τους άνδρες.
Βέβαια με την αϋπνία το τελευταίο διάστημα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Δεν ψάχνουν μόνο οι γυναίκες ένα βότανο για να ηρεμήσουν και να αποφύγουν τα ηρεμιστικά χάπια αλλά και οι άντρες και κυρίως νέα παιδιά.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδόση Μπέση ο οποίος διατηρεί «το Βοτανοπωλείο της Βασιλικής», "πλέον και νευρολόγοι ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες συστήνουν βότανα αντί φαρμάκων και προτείνουν το μελισσόχορτο και το βαλσαμόχορτο που είναι και κρητικό για χαλάρωση".
Η αϋπνία πάει «πακέτο» με το άγχος και τους πόνους στο στομάχι. Σε αυτή την περίπτωση το δίκταμο ή ο έρωντας είναι θαυματουργό.
Στον αντίποδα οι πέτρες στα νεφρά και ο προστάτης βασανίζουν τους άνδρες. Πολλές φορές η φαρμακευτική αγωγή δε βοηθάει στη διάλυσή τους και στην αποβολή από τον οργανισμό. Τα βότανα έρχονται και πάλι να δώσουν τη λύση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που ανέφερε στο MadeinCreta o Νίκος Δοξαστάκης, ιδιοκτήτης του «Μπαχαροπωλείου».
«Έχω πελάτη, οποίος απελπισμένος μπήκε στο μαγαζί και μου ζήτησε ένα βότανο για τις πέτρες στα νεφρά. Με τα φάρμακα που έπαιρνε δεν έβλεπε βελτίωση. Ξεκίνησα να του  φτιάχνω διάφορες μίξεις βοτάνων διότι είναι καλό για τον οργανισμό η εναλλαγή των βοτάνων.
Κάθε φορά ερχόταν με τη συνταγή που του έφτιαχνα και μετά δοκιμάζαμε κάποια άλλη. Μέσα σε τρεις μήνες οι πέτρες είχαν εξαφανιστεί».
Τα βότανα επίσης προτιμούνται από όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα ενώ ειδικά οι γυναίκες αναζητούν και τα βότανα του «αδυνατίσματος» που βοηθάνε στην αύξηση του μεταβολισμού λειτουργούν ως λιποδιαλυτές και ρυθμίζουν και την όρεξη.
Για αυτήν την περίπτωση συστήνεται η Λουίζα, η σπιρουλίνα και το ιπποφαές, στη φυσική τους μορφή.   
Υπάρχουν βέβαια και τα τονωτικά βότανα , που σε κάνουν «πύραυλο» και σου δίνουν την ενέργεια που ζητά ο οργανισμός για υψηλές αποδόσεις. Ορισμένα από αυτά είναι η μέντα, το  τριβόλι, το Γκίνγκο  Μπιλόμπα , και η νταμιάνα.
«Ένα μείγμα έφτιαξα από αυτά τα βότανα και ομάδα μπάσκετ πήρε το κύπελλο!» είπε ο κ. Δοξαστάκης. Το μείγμα αυτό δεν είναι όμως μόνο για αθλητές.
Άλλα βότανα που έχουν ιδιαίτερη ζήτηση είναι αυτά για το κρυολόγημα ενώ προτιμούνται εκτός από τις μίξεις και τα ευρέως γνωστά, το χαμόμηλο, το δίκταμο, η μαλοτήρα και το καρτεράκι που είναι μια συνταγή από πέντε βότανα και περιέχει μαντζουράνα, φλισκούνι,  δίκταμο, τσάι του βουνού και φασκόμηλο.
Τέλος το βότανο για να προσφέρει όσα υπόσχεται πρέπει να βραστεί σωστά.

Τα βότανα πρέπει να μουλιάζουν σε ζεστό νερό και όχι να βράζονται για 7-10 λεπτά, το τσάι χρειάζεται 4-5 λεπτά ενώ αυτές που θέλουν βράσιμο είναι οι ρίζες και οι καρποί.