Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Τρεις στους δέκα άντρες κακοποιούνται σωματικά από γυναίκες στην Ελλάδα της κρίσης…


Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, στην Ελλάδα της κρίσης...
και των μνημονίων έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Αυτό που άλλαξε όμως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι πλέον και οι άντρες πέφτουν θύματα κακοποίησης και μάλιστα κατέχουν και την πρωτιά στην Ευρώπη.
Μέσα από μία ευρωπαϊκή μελέτη, της οργάνωσης Domestic Violence in Europe, η οποία έγινε σε Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ισπανία. Βλέπουμε λοιπόν από τη μελέτη ότι οι Έλληνες άνδρες πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας σε ποσοστό 72%, ενώ έχουν υποστεί σωματική βία σε ποσοστό 31,7%. Στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Βέλγιο και την Ισπανία, εντοπίστηκαν μάλιστα τα συχνότερα κρούσματα ψυχολογικής βίας στον άνδρα, ενώ όσον αφορά τη σωματική βία η Ελλάδα έρχεται πρώτη με το 31,7% και ακολουθεί η Αγγλία με 15,1% και το Βέλγιο με 14,2%. Τα στοιχεία της μελέτης ουσιαστικά σταματούν το 2010, ωστόσο οι εκτιμήσεις των ειδικών, είναι ότι αυτά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, αλλά δεν έχουμε νεότερες καταγραφές.
72% ψυχολογική βία, κυρίως θέματα που αφορούν την ανεργία και το μισθό που λαμβάνουν οι άντρες, ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα διωγμού από την οικογενειακή εστία, για λόγους ανεργίας. 
Όσον αφορά τη σωματική βία, το 31,7% που δήλωσε ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας, δεν αφορούσε ξυλοδαρμό, αλλά σπρωξίματα και χαστούκια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 25% των αντρών απάντησε στη βία.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι άντρες και γυναίκες που επιδίδονται σε βία, δεν μπορούν να αλλάξουν παρά μόνο αν συνειδητοποιήσουν από μόνοι τους το πρόβλημα τους, ή με κάποιον επίπονο τρόπο, πχ κάποια εγκατάλειψη… (e-radio)