Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

«Χορεύοντας με την κυρία Νταλλογουέη»… στην προθήκη της αυλής μας!!!


Τι συνέβη πριν αρχίσει η συγγραφή των αγαπημένων μας...
μυθιστορημάτων - από τον "Μάγο του Οζ" μέχρι τον "Μεγάλο Γκάτσμπυ";
Κάθε σπουδαίο βιβλίο ξεκινά από μια ιδέα...
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες οδηγούσε πηγαίνοντας προς το Ακαπούλκο με την οικογένειά του όταν πάτησε φρένο, έκανε αναστροφή και επέμεινε να επιστρέψουν στο σπίτι για να μπορέσει να γράψει. Είχε σπουδαίο λόγο - η παιδική του ανάμνηση να αγγίζει πάγο, πυροδότησε ξαφνικά την πρώτη γραμμή ενός μυθιστορήματος, που θα γινόταν το σημαντικότερο έργο του, τα "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς".
Ο Κ. Σ. Λιούις, από την άλλη, πέρασε δεκαετίες συλλογιζόμενος τη σκηνή, που ενέπνευσε "Το λιοντάρι, τη μάγισσα και την ντουλάπα". Όταν ήταν δεκάξι χρονών είχε δει ονειροπολώντας έναν φαύνο ο οποίος κουβαλούσε ένα σωρό πακέτα και μια ομπρέλα μέσα στο χιονισμένο δάσος. Ο Λιούις ήταν σχεδόν σαράντα χρονών όταν αποφάσισε να γράψει ένα μυθιστόρημα που βασιζόταν σε αυτό το όραμα.
Στο "Χορεύοντας με την κυρία Νταλλογουέη", θα ανακαλύψετε σε ποιον ανήκε στην πραγματικότητα το κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, αν πράγματι υπήρξε ο ρομαντικός κύριος Ντάρσυ της Τζέην Ώστεν, ποιοι έκαναν σκανταλιές παρέα με τον Μαρκ Τουέιν, και ποιο ήταν το επάγγελμα του πραγματικού Σέρλοκ Χολμς. 
Οι ιστορίες πίσω από πενήντα κλασικά έργα, που περιλαμβάνουν την "Τζέην Έυρ", τον "Φρανκενστάιν", τον "Γυάλινο Κώδωνα" και τον "Γουίνι τον Πουφ", αποκαλύπτουν τους λόγους που τα λογοτεχνικά μας ινδάλματα έγραψαν ορισμένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία στον κόσμο.

Δεν υπάρχει συγγραφέας που δεν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: "Από πού αντλήσατε την έμπνευση για το βιβλίο σας;" Η Τζόνσον δεν θεωρητικολογεί για τη λογοτεχνική έμπνευση. Αφήνει τις ιστορίες δημιουργίας να μιλήσουν από μόνες τους, πράγμα που κάνει το βιβλίο της ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα κατάλληλο για όλους.
- Λαμπρινή Κουζέλη, Το Βήμα