Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Στις συνεντεύξεις για δουλειά αυτές οι 4 ερωτήσεις δεν είναι τόσο απλές όσο φαίνονται…


Σε μία συνέντευξη για δουλειά ένα σημαντικό κομμάτι είναι η...
απάντηση μερικών απλών ερωτήσεων.
Η career expert. Lavie Margolin. κάνει λόγο στο βιβλίο της Winning Answers to 500 Interview Questions για την ανάγκη προετοιμασίας των συνεντευξιαζόμενων ενώ η Lorna Hagen, senior vice president of People Operations στην OnDeck εφιστά την προσοχή σε τέσσερις απλές ερωτήσεις.
Μία ερώτηση που απαντάμε λάθος είναι «γιατί δεν πήγαμε πανεπιστήμιο».
Απαντήσεις του τύπου «λόγω οικονομικών προβλημάτων» ή «οικογενειακά θέματα» είναι λάθος γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς ο συνεντευξιαζόμενος πρέπει να δείξει ότι ήταν «δική του η συγκεκριμένη απόφαση» επειδή ήθελε να εκμεταλλεύτηκε τον συγκεκριμένο χρόνο για να επιμορφωθεί με πράγματα που τον ενδιέφεραν για να αναπτυχθεί επαγγελματικά.
Στην ερώτηση «γιατί φεύγετε από την τωρινή σας δουλειά» το λάθος που ελοχεύει να κάνουν οι συνεντευξιαζόμενοι είναι να καταφερθούν εναντίον της προηγούμενης εργασίας τους. Για τον άνθρωπο που κάνει την συνέντευξη αυτό είναι ένδειξη ότι πιθανόν στο μέλλον θα κάνει το ίδιο και για την επόμενη δουλειά του.
Πρέπει να γνωρίζει ο μελλοντικός εργοδότης ότι ο άνθρωπος που θα δουλέψει γι αυτόν είναι εχέμυθος και δεν δημιουργεί προβλήματα.
Όταν ο άνθρωπος που κάνει την συνέντευξη ζητήσει από τον συνεντευξιαζόμενο πληροφορίες για τον εαυτό του το σύνηθες λάθος είναι αυτός να μιλήσει για το που και πότε γεννήθηκε και να πλατειάσει με πληροφορίες για την οικογένειά του. Την εταιρεία στην οποία διεκδικεί μία θέση εργασίας δεν ενδιαφέρουν αυτού του είδους οι πληροφορίες. Ο συνεντευξιαζόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος που είναι απέναντί του συμπληρώνει «κουτάκια’. Έτσι καλύτερο θα ήταν να δώσει πληροφορίες για την προηγούμενη εργασιακή του εμπειρία, γιατί έφυγε από την προηγούμενη δουλεία του ή για το αν π.χ. έχει μετακομίσει πρόσφατα.
Ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν περνούν συνεντεύξεις είναι ότι απαντούν αρνητικά στην ερώτηση «θέλετε έναν καφέ».

Το να πιει κάποιος καφέ μπορεί να τον βοηθήσει να συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την προετοιμασία του καφέ θα του δώσει τον χρόνο να συγκροτήσει τις σκέψεις του, θα διαπιστώσει πως θα απευθυνθεί ο υπεύθυνος της συνέντευξης σε κάποιον υπάλληλο αν παραγγείλει τον καφέ ή αν είναι προετοιμασμένος για την προσφορά καφέ. Από αυτή την απλή διαδικασία θα διαπιστώσει αν η κουζίνα είναι οργανωμένη και ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας… (newspepper.gr)