Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο Πυθαγόρας Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, γράφει στη γραφομηχανή… για το «να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να ακούς»


Οι περισσότερες «φωνές» ζητούν βοήθεια, ζητούν την αλήθεια...
σ’ έναν κόσμο που εκθειάζει το ψέμα…

Τι στάθηκε αν θέλετε ως «αφορμή», ώστε να γράψετε αυτό το διαφορετικό Πυθαγόρειο θεώρημα;
Ορισμένα από τα κείμενα του βιβλίου είχαν δημοσιευτεί στη διαδικτυακή σελίδα μας «Πυθαγόρειο Θεώρημα». Επειδή όμως τα κείμενα στο blog ήταν διασκορπισμένα (λόγω του ότι η σελίδα αυτή έχει δημιουργηθεί εδώ και πέντε χρόνια) οι αναγνώστες επιθυμούσαν να ενταχθούν όλα σ’ένα βιβλίο σε μία πιο οργανωμένη μορφή (τα κείμενα αυτά έχουν αποσυρθεί από το blog, πλέον οι αναγνώστες μπορούν να τα διαβάσουν μόνο στο βιβλίο. Επέλεξα, έτσι, τα πιο αντιπροσωπευτικά κείμενα, γράφοντας και κάποια καινούργια εκδίδοντας τα στο βιβλίο «Να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι, να ακούς». Αφορμή ίσως στάθηκε το γεγονός πως ήθελα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, να έχουν οι αναγνώστες μαζί τους ένα μικρό «εγχειρίδιο» που να τους βοηθήσει να μη χάσουν τον στόχο τους ζώντας σε μία χώρα, που προσπαθεί να τους αποπροσανατολίσει.

Ένα βιβλίο, μια σελίδα στο διαδίκτυο, ανοίγουν την αγκαλιά τους στον κόσμο και ακούν τις «φωνές» τους. Εσείς τις ακούτε αυτές τις «φωνές» και πως τις μετατρέπετε σε «πνοή»;
Έχω δεχθεί κατά καιρούς πολλά μηνύματα, είτε προσωπικά είτε ως σχόλια στα κείμενα που αναρτώ. Οι περισσότερες «φωνές» ζητούν βοήθεια, ζητούν την αλήθεια σ’έναν κόσμο που εκθειάζει το ψέμα. Θεωρώ πως η τέχνη και η εκπαίδευση είναι σαν ένας χάρτης που μπορεί να προσανατολίσει τους ανθρώπους οδηγώντας τους ξανά στην ουσία τους, στο «εγώ» τους. Αυτά τα κείμενα θεωρώ πως έδωσαν σε πολλούς αναγνώστες «πνοή». Πολλοί μου ανέφεραν πως έχουν διαβάσει το βιβλίο πάνω από δυο φορές καθώς ο δρόμος της αυτοβελτίωσης δεν είναι εύκολος και τα κείμενα, επειδή είναι μικρά σε έκταση είναι φορτισμένα από κάθε λέξη που τα συγκροτεί.

Ποιος είναι ο στόχος αυτού του βιβλίου και ποια είναι η «μαγική» δύναμη που ανακαλύπτει ο αναγνώστης όταν το διαβάζει;
Ο στόχος του βιβλίου αυτού είναι να αγγίξει την ψυχή των ανθρώπων, να ακονίσει τη σκέψη τους, να τους κάνει να αναθεωρήσουν για καταστάσεις που έως τώρα θεωρούσαν δεδομένες. Να οδηγηθούν στην αυτοβελτίωση και να τολμήσουν όλα όσα δεν μπόρεσαν ποτέ να πουν ή να πράξουν. Η μαγική δύναμη, αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι, την οποία ανακαλύψει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο είναι ίσως αυτή η αφορμή για σκέψη καθώς μέσα στα κείμενα του βιβλίου αναμφίβολα θα συναντήσει καταστάσεις που συνάδουν με τη δική του ζωή.

Οι λέξεις, τα κείμενα και τα ερωτήματα, πως πιστεύετε ότι λειτουργούν στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, όταν έρχεται ένα εγχειρίδιο σαν αυτό, να του θυμίσει ότι υπάρχει;
Οι λέξεις πάντα είναι φορτισμένες με μηνύματα είτε άμεσα είτε έμμεσα. Το βιβλίο αυτό επιδρά στην ψυχοσύνθεση του αναγνώστη θυμίζοντας του ανθρώπους και καταστάσεις, που έχει βιώσει. Άλλοι δάκρυσαν, άλλοι πάλι νοστάλγησαν, άλλοι βρήκαν μία καλή αφορμή για να ζητήσουν συγγνώμη, να πουν σ’αγαπώ ή ευχαριστώ στους ανθρώπους, που θεωρούσαν δεδομένους.

Αν θέλαμε να παρουσιάσουμε αυτό σας το «δημιούργημα» σ’ ένα κοινό, αρνητικό προς τη μελέτη και τους κάθε μορφής προβληματισμούς… πως πιστεύετε ότι θα μπορούσε να το κάνουμε, έτσι ώστε να τους αλλάξει γνώμη;
Θεωρώ πως το πλεονέκτημα του εν συγκρίσει με κάποια άλλα βιβλία είναι πως το μέγεθος του δεν είναι μεγάλο. Αποτελείται από 62 σελίδες και σχεδόν κάθε σελίδα είναι ένα διαφορετικό κείμενο. Οπότε είναι ευανάγνωστο, οι αναγνώστες του βιβλίου έχουν αναφέρει πως στην πλειονότητα τους το έχουν διαβάσει όλο απευθείας, μέσα σε μία μέρα. Το ευχάριστο είναι πως δεν το έχουν διαβάσει μόνο μία φορά. Προτείνω λοιπόν στους ανθρώπους που ίσως δεν αγαπούν τόσο τη λογοτεχνία να το διαβάσουν. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται ένα κίνητρο για να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη λογοτεχνία και θεωρώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο και από άποψη τιμής και από άποψη όγκου και περιεχομένου είναι το κατάλληλο. Δεν έχουν να διαβάσουν τίποτα παραπάνω από τις καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά είτε αυτές αφορούν τον έρωτα είτε την ψυχολογία τους.
Να επισημάνω πως το βιβλίο μπορούν να το προμηθευτούν από τα καταστήματα Ιανός και Πρωτοπορία (στη Θεσσαλονίκη), είτε να το παραγγείλουν ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας του εκδοτικού οίκου (iwrite) είτε να το παραγγείλουν απ’ όποιο βιβλιοπωλείο της Ελλάδος επιθυμούν.


 (Παύλος Ανδριάς, για τον aylogyros news)