Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

«Ανάσα» για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ -Έρχεται ρύθμιση για «κούρεμα» οφειλών


Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού...
Εργατικής Κατοικίας, ενήμερους και μη, θα δώσει ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Με τη συνολική οφειλή στον ΟΕΚ να ανέρχεται στο 1,558 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εθνος», και τη μεγάλη πλειψηφία των δανειοληπτών να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει ρύθμιση που θα περιλαμβάνει διπλή παρέμβαση τόσο για τους ενήμερους ως και τη μη ενήμερους δανειολήπτες.
Μεταξύ των μέτρων, που εξετάζονται, περιλαμβάνονται, τα εξής:
·         Αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε η οφειλή να μπορεί πλέον να αποπληρωθεί σε περισσότερες από 250 δόσεις, δηλαδή σε πάνω από 20 χρόνια.
·         Κούρεμα της συνολικής οφειλής προς τον ΟΕΚ, το οποίο θα κατανεμηθεί σε δεύτερη φάση κατά περίπτωση στους οφειλέτες. Πληροφορίες αναφέρουν πως προβλέπεται καταρχήν να κουρευτούν τόκοι υπερημερίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα το «κούρεμα» να επεκταθεί και σε μέρος των οφειλόμενων κεφαλαίων με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (π.χ. σε μακροχρόνια άνεργους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κ.λπ.).

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η νέα ρύθμιση που έρχεται δεν θα αφορά τραπεζικά δάνεια, για τα οποία ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο. Αντίθετα θα αφορά αποκλειστικά τα δάνεια που δόθηκαν από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού… (iefimerida)