Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την Μαρία Ρουσάκη



Κάνοντας όνειρα και σχέδια από μικρό παιδί...
δημιούργησε όμορφες αναμνήσεις που την οδήγησαν στο μαγικό ταξίδι της συγγραφής. Ξεχωριστή ανάμνηση και πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα το … «It’s the bookmobile!» Κάτι που πολύ θα ζήλευαν πολλοί από εμάς…



Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Λεύκωμά μας».

Εσείς, είχατε λεύκωμα;
Μα φυσικά!

Που το κρύβατε συνήθως;
Στο συρτάρι του γραφείου μου.



Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;
Λευκό και ροζ! Ονειρεμένο!

Ποια περιοδικά διαβάζατε;
Το «Just Seventeen

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;
Να γίνω διακοσμήτρια!

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;
«Η Μέλπω η μοναδική»



Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;
Ναι! Στον Ελευθερουδάκη στην Πανεπιστημίου το 2001.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
«Τζέιν Εϊρ» της Σαρλότ Μπροντέ

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;
“The Outsiders”


Σινεμά ή θέατρο;
Και τα δύο!

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;
Μεγάλωσα με αναμμένη την οθόνη σε σχεδόν όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Αγαπημένες σειρές ήταν πολλές αλλά κυρίως Αγγλόφωνες επειδή σαν παιδί καταλάβαινα καλύτερα τα Αγγλικά.

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;
Όνειρα. Πάντα στα όνειρα για να δημιουργούνται όμορφες αναμνήσεις.



Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;
Να είναι καλά η οικογένεια μου.

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;
Από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έχω σαν παιδί είναι ο ήχος ενός συγκεκριμένου κουδουνιού. Όταν τον άκουσα για πρώτη φορά δεν ήξερα τι σήμαινε. Απλά ακολούθησα τον αδερφό μου καθώς έτρεξε έξω απ’ το σπίτι μας στην Νέα Υόρκη φωνάζοντας με χαρά, «It’s the bookmobile!”  Παρκαρισμένη στη γωνία ήταν μια πολύχρωμη κινούμενη βιβλιοθήκη. Ένα λεωφορείο ντυμένο με χρώματα και φαντασία. Μόλις μπήκα ανακάλυψα έναν μαγικό μικρόκοσμο. Μέσα στο πούλμαν υπήρχαν ράφια τα οποία φιλοξενούσαν εκατοντάδες παιδικά βιβλία. Ανακάλυψα ότι μπορούσαμε να διαλέξουμε ό,τι θέλαμε! Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Αυτός ο μαγικός κόσμος μου δάνεισε ένα παραμύθι. Το πήγα σπίτι μου και το είχα κοντά μου για μια ολόκληρη εβδομάδα. Μα δε με πείραξε που κράτησε τόσο λίγο. Ανυπομονούσα να επιστρέψει αυτό το πολύχρωμο φωτεινό πουλμανάκι ξανά στη γειτονιά. Και μόλις άκουσα για δεύτερη φορά στη ζωή μου αυτό το χαρούμενο καμπανάκι, ήμουν η πρώτη που έτρεξε έξω απ’ το σπίτι φωνάζοντας,
«It’s the bookmobile!”



Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, όμως κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Το πρώτο της βιβλίο, "Η Μέλπω η μοναδική" βραβεύτηκε το 2002 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. "Η Μέλπω η μοναδική" έχει μεταφραστεί στις Η.Π.Α., στην Κορέα και στην Ταϊβάν.


Στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο, "Unique Monique" και τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο "Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award".
Επίσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο στην φημισμένη σειρά της αμερικάνικης καλωδιακής τηλεόρασης, "The Reading Rainbow".
Τα βιβλία της "Οι λεμονιές" και το "Κολυμπώντας στα βαθιά" ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (το 2004 και το 2006).


Τα παιδικά της μυθιστορήματα "Μια φλόγα στο σκοτάδι - η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ", "Ο θησαυρός του Ταϋγέτου", το "Άκου το ρυθμό" και το "Αίνιγμα στο Αιγαίο" ήταν στις βραχείες λίστες των λογοτεχνικών βραβείων "Ο Αναγνώστης" το 2013, 2014, 2015 και το 2016.


Ήταν περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children's Book Writers and Illustrators, από το 2010-2014, όπου συμμετείχε σε διεθνής συνέδρια εκπροσωπεύοντας την Ελλάδα. Το 2017 ήταν υποψήφια για το βραβείο "Συγγραφέας της Χρονιάς" από το περιοδικό Votre Beaute.


Έχει λάβει τα ακόλουθα βραβεία για το έργο της:
Βραβείο από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου το 2002, για το έργο της Η Μέλπω η μοναδική.


Βραβείο “Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award” το 2003, για το έργο της Unique Monique

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)