Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Πιο εύκολη η κοινωνική αποστασιοποίηση όσο περνούν τα χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες



Μπορεί η κοινωνική απομάκρυνση ή αποστασιοποίηση...
να έχει μπεί στο λεξιλόγιο των περισσότερων μόλις λίγες εβδομάδες τώρα, δεν είναι όμως κάτι που πρέπει να τρομάζει.
Υπάρχουν πολλοί που το έχουν κάνει στο παρελθόν, και το «Κουλούρι» θέλησε να μαζέψει τις ιστορίες και συμβουλές ορισμένων από αυτούς ώστε να σας δώσει κουράγιο για κάτι που μπορεί να φαίνεται «βουνό» στους πιο κοινωνικούς.
Η Μαρία Χαραλάμπους ήταν μέχρι την τρίτη λυκείου σαν όλες τις μαθήτριες του σχολείου της. Για λόγους που δεν αφορούν τους αναγνώστες του Κουλουριού, η ίδια αποφάσισε από την πρώτη χρονιά των πανεπιστιμιακών της σπουδών να ζήσει μια ζωή κοινωνικής αποστασιοποίησης, κάτι που έκανε επιτυχώς καθώς δεν έκανε κανένα φίλο στο πανεπιστήμιο, δεν την έχει δεί ποτέ κανένας παλιός συμμαθητής, και οι μόνες της κοινωνικές επαφές είναι με τους αναγνώστες προσωπικού μπλογκ που διατηρεί.
Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει νοσήσει ποτέ, χαίρει άκρας υγείας και είναι χαρούμενη όσο ποτέ. Σύμφωνα με ανάρτησή της, αυτό που της δίνει δύναμη να συνεχίζει είναι οι γάτες της, «τα μοναδικά πλάσματα που αξίζουν την αγάπη μας». Η συμβουλή της για εσάς; Μην αμελήσετε να βγείτε για να ψωνίσετε τρόφιμα όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή η διαδικασία.
Ο Όσιος Συμεών ο Στυλίτης, γεννήθηκε στο χωριό Σισάν της Κιλικίας το 389 μ.Χ., από γονείς βοσκούς. Από μικρός ήταν αφοσιωμένος με όλη του την ψυχή στα θεία. Κάποια μέρα του έκαναν μεγάλη εντύπωση τα λόγια του Χριστού πως είναι «μακάριοι οἱ καθαρο τῇ καρδίᾳ» και ποθώντας, να κάνει τέτοια ζωή, πήγε κοντά στον όσιο Ηλιόδωρο, όπου έμεινε 10 χρόνια ως μοναχός.
Επιθυμώντας, όμως, περισσότερη ησυχαστική ζωή, αποσύρθηκε σε ένα κελί στο χωριό Τελανισό, όπου ασκήτεψε τρία χρόνια. Η φήμη της αγίας του ζωής έκανε να συρρέουν πλήθη λάου κοντά του. Αλλά ο Συμεών, αποφεύγοντας την ακατάπαυστη εκείνη κοινωνικότητα και θέλοντας ακόμα περισσότερη ασκητική ζωή, εγκαταστάθηκε επάνω σ' ένα στυλό 36 πήχεων. Με τον ιδιόρρυθμο αυτό τρόπο ασκήτεψε 37 χρόνια. Σύμφωνα με απομηνμονεύματα του ιδίου, τα πρώτα τρία χρόνια ειναι τα πιο δύσκολα, με επόμενη κρίσιμη καμπή τα δώδεκα. Αν ο Όσιος είχε να σας δώσει μια συμβουλή, θα ήταν να έχετε μαζί σας κάτι για να μπορείτε να ξύσετε το αυτί σας γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να οδηγηθείτε στην τρέλα. Αν υπάρχει αυτό, και περάσετε τα δώδεκα χρόνια, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.
Το «Κουλούρι» σας εύχεται καλή δύναμη.