Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

«Μ' αγαπάς, μπαμπά;» στο γραφείο της Κάλλης


Γεννηθήκαμε σε έναν πανέμορφο δρόμο...
Σε μια πεδιάδα μακριά από σπίτια και φασαρία.
Στο τέρμα αυτού του δρόμου βρισκόταν το σπίτι του κυρ Σταύρου, του «μπαμπά» μας.
Άνθρωπος αυτός, δέντρα εμείς. Εγώ δεν έμοιαζα με τα υπόλοιπα δέντρα. Εκείνα είχαν ρίξει περισσότερο μπόι από μένα και καμάρωναν με τον ψιλόλιγνο κορμό τους, ενώ ο δικός μου κορμός παρέμενε κοντός με τα κλαδιά μου να καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου.
Μια μέρα ο μπαμπάς με πλησίασε και μου είπε:
– Πώς μπερδεύτηκε σπόρος από άλλη ποικιλία στο σακούλι μου;
Δηλαδή, είχα φυτρώσει κατά λάθος εδώ; Ο μπαμπάς μου, άραγε, μ’ αγαπούσε;
Θα τον αποδεχτεί στο τέλος;
Ο Βασίλης Κουτσιαρής, στο βιβλίο του «Μ' αγαπάς, μπαμπά;», σε εικόνες τις Κατερίνα Βερούτσου που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, μιλά μέσα από την ιστορία του για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή του άλλου.
Ένα παραμύθι για παιδιά από 7 και πάνω θα πρότεινα,  που είναι συνάμα τρυφερό, σκληρό, συμβολικό, αλληγορικό, που μέσα από συμβολισμούς, τον ευθύ λόγο του συγγραφέα σε όλες τις διακυμάνσεις συναισθημάτων περνά ένα από τα μεγάλα κοινωνικά θέματα.
Αυτό της διαφορετικότητας και της αποδοχής. Το πόσο σκληρά η κοινωνία ή ακόμα και η ίδια η οικογένεια αντιμετωπίζει, κρύβει, περιφρονεί, προσπερνά ένα άτομο που διαφέρει, όμως είναι μοναδικό και σημαντικό αν  το δούμε διαφορετικά, το αγκαλιάσουμε και το αγαπήσουμε γι’ αυτό που πραγματικά είναι.
Αυτό το διαφορετικό, το πιο υποτονικό, το αδύναμο, το κοντό δεντράκι, όσο και αν το κλαδέψουμε , όσο κι αν το κόψουμε θα μοιάσει τελικά με λυγερή λεύκα;  Η αδικία, η περιφρόνηση, η βία που δέχεται από τον ίδιο του τον πατέρα, τι αποτελέσματα θα φέρει; Στο τέλος θα υπάρξει αποδοχή;
Ο τίτλος κραυγή, παράπονο, απόγνωση, αγωνίας, απορίας θα δικαιώσει τον ήρωα- μικρό και αδύναμο δέντρο της ιστορίας;
Θα σταθώ και στις εικόνες της Κατερίνας Βερούτσου που πραγματικά είναι πίνακες ζωγραφικής. Χρώματα γήινα, αγκαλιάζουν το κείμενο προσφέροντας του όλα εκείνα τα συναισθήματα που τα λόγια του συγγραφέα δημιουργούν στον αναγνώστη.

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια

by Aylogyros news