Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Στον καναπέ, με κερί και μέντα!!!


Μπήκε το φθινόπωρο για τα καλά. Σιγά σιγά η κάθε...
  νοικοκυρά ετοιμάζει το σπιτικό της. Κουρτίνες, χαλιά, ανεβοκατέβασμα ρούχων, παπλώματα, μπουφάν, ριχτάρια, κ.ο.κ.
Έτσι είπα κι εγώ να αρχίσω σιγά- σιγά. Κουρτίνες, ρούχα, χαλιά… στο περίπου έτοιμα, μιας και ο καιρός δεν έχει σταθεροποιηθεί για τα καλά.
 Και έτσι όπως αρμόζει στην περίσταση μετά από την «αγκαρία» υπάρχει και η ανταμοιβή… Απολαμβάνοντας  στον καναπέ  μου ένα ζεστό, αχνιστό τσάι, με ένα υπέροχο άρωμα που σε ταξιδεύει στις βουνοπλαγιές μας, χουχουλιάζοντας υπό το φως των κεριών… θυμήθηκα το σεντούκι της γιαγιάς Καλλιόπης…
Δεν άντεξα το άνοιξα για άλλη μια φορά! Και έτσι αυτή τη φορά μοιράζομαι μαζί σας, έξυπνες ιδέες  για το σπιτικό σας…
·        Μαξιλαράκια του καναπέ στο πλυντήριο;
Πόσες φορές έχουμε δει τα μαξιλάρια μας να καταστρέφονται γιατί η γέμιση πάει αλλού για αλλού; Και άντε πάλι παίρνουμε καινούριο και τούμπλαλιν. Δεν είμαστε για έξοδα… Πλύνετε τα άφοβα στο πλυντήριο αρκεί τις 4 γωνίες να τις πιάσετε με μανταλάκια. Η γέμιση θα παραμείνει στη θέση της και δε θα κομπιάσει.
·        Φουσκώνουν από υγρασία τα συρτάρια σας;
Περάστε τις άκρες τους με κερί!
·        Η αποθήκη σας γέμισε ανεπιθύμητους επισκέπτες; Ποντικά σουλατσάρουν;
Αχ τα αγαπημένα μου… Ξεχάστε τα φάρμακα και τις παγίδες… Μέντα! Σκορπίστε τα φύλλα της παντού και τα ποντικάκια θα εξαφανιστούν καθώς απεχθάνονται αυτή τη μυρωδιά. Αν πάλι θέλετε να είστε σίγουροι ότι έφυγαν και θέλετε να τα δείτε πιασμένα… το δόλωμα δεν είναι το γνωστό τυράκι, αλλά ηλιόσποροι! Τρελαίνονται και είμαι σίγουρη ότι γρήγορα θα πιαστούν στη φάκα!
·        Σκιές στους τοίχους από κάδρα…
Όχι πια! Περάστε τον τοίχο με ένα διάλυμα νερού και οινοπνεύματος. Σε περίπτωση που οι σκιές επιμένουν… πράσινο σαπούνι το θαυματουργό. Τρίψτε με σκληρό και νωπό σφουγγάρι και μπόλικο πράσινο σαπούνι. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και σκουπίστε με στεγνό πανάκι για να μη σχηματιστεί λεκές από το νερό.
·        Κιτρινίλες σε μάρμαρο;
Τρίψτε με οξυζενέ τοπικά και μετά ξεπλύνετε…
·        Τηλέφωνο μπάνιο μες τα άλατα;
Αφαιρέστε το και ξεβιδώστε τα βιδωτά μέρη, βυθίστε το για 2 ώρες στο ξίδι και μετά τρίψτε το με μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Εις το επανιδείν
Η εγγονή της γιαγιάς Καλλιόπης

Καλλιόπη Γραμμένου