Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Καλό χειμώνα χωρίς «γυναικολογικά» προβλήματα!


Γυρίσατε από τις καλοκαιρινές σας διακοπές...
ηλιοκαμένες και... ξεκούραστες, αλλά σας ταλαιπωρούν διάφορες ενοχλήσεις στον κόλπο;
Η θάλασσα, η άμμος και οι θερινοί έρωτες κρύβουν εκπλήξεις, από κολπίτιδες και μυκητιάσεις έως μια εγκυμοσύνη! Μόνος τρόπος για να αποκρυπτογραφήσετε τα ύποπτα συμπτώματα και να πάρετε γρήγορα τα μέτρα σας είναι μια φθινοπωρινή επίσκεψη στο γυναικολόγο.
«Το καλοκαίρι ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερους παράγοντες λοιμώξεων όπως είναι το θαλασσινό νερό, η άμμος, η αυξημένη θερμοκρασία, ο ιδρώτας, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών επαφών. Η πιθανότητα, λοιπόν να προσβληθεί η γυναίκα από κάποια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων είναι μεγαλύτερη κατά τους θερινούς μήνες», εξηγεί στον «Ε.Τ» ο μαιευτήρας- γυναικολόγος κ. Βαγγέλης Γκικόντες.
Μην αφήσετε να περάσουν απαρατήρητα τα πρώτα δείγματα ενός κολπικού ερεθισμού. Η «λευκόρροια»... το άσπρο υγρό που "μένει" στο εσώρουχο και γίνεται σταδιακά κιτρινωπό και πρασινωπό, η φαγούρα στον κόλπο & το κοκκίνισμα είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα κολπίτιδας από μικρόβιο που "άρπαξε" η γυναίκα, σε: ακάθαρτα νεράβρόμικη αμμουδιά ή κατά τη διανομή της σε κάποιο ξενοδοχείο, περιγράφει ο γιατρός ότι: «Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνει καλλιέργεια για να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία».
Με την επίσκεψη στο γυναικολόγο, θα γίνει η διάγνωση και θα ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή με αλοιφές ή χάπια.
Ελέγξτε το "σπιράλ" σας, όταν επιστρέψετε από τις διακοπές... "από μόνο του το σπιράλ αποτελεί πηγή μολύνσεως". Η πιθανότητα λοιμώξεων αυξάνεται με την άμμο, τη θάλασσα, τη ζέστη και τον ιδρώτα, γεγονός που μεγαλώνει τον κίνδυνο μιας καλοκαιρινής μυκητιάσεως.
«Μια γυναίκα, λοιπόν, που φορά σπιράλ και νιώσει ενοχλητικά συμπτώματα θα πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή», τονίζει ο κ. Γκικόντες. Ο γιατρός θα ελέγξει τη θέση του σπιράλ και το αποτέλεσμα της καλλιέργειας.
Υποφέρετε από ασυνήθιστα έντονους πόνους περιόδου; Μπορεί να «κουβαλάτε» κάποιο κρύωμα της θάλασσας, να παραμείνατε πολλή ώρα στην παραλία με το μαγιό βρεγμένο και να παγώσατε στην κοιλιά.
Ο γυναικολόγος θα διερευνήσει εάν οι πόνοι οφείλονται όντως σε κρυολόγημα που «κληρονομήσατε» από τις διακοπές ή εάν είναι άλλη η αιτία.
Σας "κόπηκε" η περίοδος το καλοκαίρι και δεν έρχεται το φθινόπωρο; Μήπως πίσω από το μυστήριο, κρύβεται μια εγκυμοσύνη;
«Όταν διαπίστωσε αμηνόρροια, η γυναίκα θα πρέπει να ζητήσει τη γνώμη του γιατρού για να δει τι γίνεται. Η αυξημένη πιθανότητα εγκυμοσύνης, τους χαλαρούς και ξέγνοιαστους καλοκαιρινούς μήνες, συμβαδίζει με την αυξημένη πιθανότητα εγκυμοσύνης, τους χαλαρούς και ξέγνοιαστους καλοκαιρινούς μήνες, συμβαδίζει με την αυξημένη πιθανότητα μιας εξωμητρίου κυήσεως».
Και μην ξεχνάτε τις γενικές, γυναικολογικές οδηγίες που ισχύουν όλες τις εποχές: χρησιμοποιήστε για την καθαριότητα ένα καλό φαρμακευτικό σαπούνι. Σιδερώνεται τα εσώρουχά σας, αποφεύγετε το κολπικό ταμπόν μην αλλάζεται αλόγιστα κι απρόσεκτα ερωτικούς συντρόφους και με την παραμικρή ενόχληση ζητήστε ιατρική συμβουλή.


Γράφει ο Ευάγγελος Γκικόντες - μαιευτήρ/χειρουργός & γυναικολόγος