Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Εν αναμονή της γρίπης «Αρμαγεδών»...

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου



Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας που έρχεται!
Η «ιλαρά» βρίσκεται σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα ως τις 28 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 196 κρούσματα ιλαράς. Προειδοποιήσεις όμως έρχονται και για την επέλαση της γρίπης με το όνομα flu-mageddon...
Η γρίπη «Αρμαγεδών»  όπως έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες σαρώνει ήδη το νότιο ημισφαίριο με 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι. Ενώ υπάρχει φόβος για συνδυασμό της ιλαράς και της επιδημίας γρίπης. Το στέλεχος της γρίπης που φαίνεται να επικρατεί είναι - το Α [Η3Ν2] - και ομάδες κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι από 80 ετών και πάνω και τα παιδιά 5 έως 9 ετών.
Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνιστάται η θωράκιση του πληθυσμού - με "αντιγριπικό εμβόλιο" - καθώς η μόνη προστασία είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός!

Πληροφορίες για την "εποχική" γρίπη:
Στη χώρα μας η περίοδος της «εποχικής γρίπης» διαδράμει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, μία  ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε μέρες μετά ή μέσω της επαφής με "μολυσμένη επιφάνεια".
Τα συμπτώματα διαρκούν από - 2 έως 7 ημέρες - & οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μια έως δύο εβδομάδες. 

Τα συμπτώματα είναι:
Υψηλός πυρετός
Βήχας
Καταρροή
Κεφαλαλγία
Μυαλγίες
Έντονη καταβολή
Φαρυγγαλγία
Έχουν παρατηρηθεί συνήθως στα παιδιά προβλήματα και στο γαστρεντερικό.

Επιπλοκές της γρίπης:
Μικροβιακή πνευμονία
Αφυδάτωση
Κρίσεις άσθματος σε άτομα με «βρογχικό άσθμα»
Επιδείνωση της «καρδιακής ανεπάρκειας»
Παρόξυνση της «χρόνιας βρογχίτιδας»

Απορύθμιση του «σακχαρώδη διαβήτη»