Καλοκαιρινές βραδιές,
τόσο ανέμελες, τόσο...
θερμές, πολλά υποσχόμενες, και έρχεται ένα ενοχλητικό κουνούπι και στη μετατρέπει σε εφιάλτη.
Οι παλιοί καίνε κάρβουνα, ελληνικό
καφέ και το γνωστό σε όλους μας φιδάκι, για να τα διώξουν. Αν συνεχίζετε αυτή
την πρακτική, διαβάστε από τι φτιάχνεται το φιδάκι και σκεφτείτε το διπλά την επόμενη
φορά.
Παρασκευάζεται
από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου το οποίο είναι ένα φυσικό υλικό που
προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου.
Το
πύρεθρο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πονοκέφαλο ναυτία, έμετο, ερεθισμό
στο δέρμα ή τα μάτια και φλεγμονή.
Σε
περίπτωσης κατάποσης, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας και των
χειλιών, σπασμούς, μυική μαρμαρυγή, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.
Στο
πύρεθρο βρίσκονται οι πυρεθρίνες. Είναι εκχύλισμα από τις εντομοκτόνες χημικές
ουσίες. Έχουν γενικά καρκινογόνα δράση σε ζώα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες
ποσότητες και σε παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Μελέτες
που έγιναν έδειξαν ότι ο καπνός που παράγεται από την καύση μιας σπείρας, είναι
πολύ επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.
Συγκεκριμένα,
σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζημιά που προκαλείται στους πνεύμονες από ένα
πηνίο κουνουπιών είναι
ισοδύναμη με την ζημία που γίνεται από 100 τσιγάρα.
Άλλοι
ερευνητές υπολογίζουν ότι ένα φλεγόμενο πηνίο παράγει την ίδια ποσότητα
σωματιδίων που παράγουν 75-137 αναμμένα τσιγάρα και εκπέμπει τόση φορμαλδεΰδη
όση απελευθερώνεται από 51 τσιγάρα… (fimes.gr)